IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Казусът с минималните прагове е добър урок за работодателите

Липсата на договореност за осигурителните прагове е сигнал за по-тежки времена за пазара на труда, заяви експертът

10:53 | 22.10.15 г. 5
Иван Нейков: Казусът с минималните прагове е добър урок за работодателите

Ако работодателите от всички икономически дейности бяха договорили някакъв процент, дори минимален, ръст на минималните осигурителни прагове, той щеше да бъде приет и нямаше да се стигне до административно налагане на ръст. Това заяви Иван Нейков, председател на Балканския институт по труд и социална политика, в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт".

По негово мнение ситуацията с минималните осигурителни прагове, която се получи тази година, е един добър урок за работодателите у нас. И обясни, че заради отказа да постигнат каквато и да била промяна и нежеланието да предложат дори минимален ръст на праговете, им беше наложено административно увеличение от 7,5%.

„Ако бяха умни, и бяха договорили един или два процента увеличение, те нямаше да са в групата недоговорили и тогава министърът нямаше да им каже: Не ми харесва вашият процент, ето ви 7%“, каза Нейков. В същото време административният ръст на праговете е налице, защото законът казва, че ако няма договорено увеличение, министърът сам може да определи такова.

Ситуацията трябва да е обеца на ухото за следващите години в процеса на договаряне, категоричен е експертът.

Минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават с еднакъв размер - 7,5 процента за 2016 г. ще предложи в крайна сметка министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин вместо предишния си вариант, който залагаше изключение само за тютюневия бранш.

Според Нейков фактът, че в някои икономически дейности не са постигнати договорености, означава, че идват по-тежки времена за пазара на труда. Защото това ще означава практически увеличаване на цената на труда. „Вероятно някои от работодателите ще трябва да намалят работните места, за да плащат по-високи заплати“, прогнозира експертът.

По темата за нивото на безработицата Иван Нейков коментира, че въпреки официално анонсираните 9,3%, по неофициални данни тя е около 15%. Той подчерта обаче положителната тенденция от последната година на намаляване на официалната безработица, за което по думите му има няколко причини. Има отрасли, които излизат от кризата, посочи експертът. "Най-категоричен е примерът с IT сектора, в който се търсят хиляди специалисти“, каза той.

Другата причина за намаляване на безработицата е, че продължава миграцията, напускането на част от работната сила извън страната. „Вероятно в следващите години, ако всичко върви нормално, ще има нови отрасли, които ще излизат от кризата, което допълнително ще намалява безработицата“, каза Нейков.

Според него е необходимо трудовото законодателство и здравеопазването да се насочат към възрастните хора, защото „днешният 60-годишен човек не е 60-годишният човек отпреди 50 години“. „Работоспособността на голяма част от хората се съхранява с годините. Нямаме, и Европа няма друга алтернатива, освен поетапно увеличаване на пенсионната възраст. Моята генерация може да не доживее, но вашата ще го види, че пенсиониране на 67-68 години няма да е стряскаща възраст“, каза Нейков.

Увеличаването на пенсионната възраст обаче трябва да става паралелно с още два процеса - промяна на трудовото законодателство, за да отрази ръста на дела на възрастните работници, обясни Нейков. Няма ги младите, с които да заместим възрастните работници. Два пъти по-малко са младите, които ще заместят хората, които ще излизат от пазара на труда, което е огромно предизвикателство“, категоричен е експертът.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Още видео материали може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Че къде съм писал че някой се е загрижил за някого...хеле пък за "хората"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
N.Genov
преди 8 години
И отговорът е: Точно защото не са мръднали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
potten
преди 8 години
Дали? Като толкова са се загрижили за хората, нека да вдигнат минималните заплати по браншове, а не само осигуровките, защото реално само това се вдига ако ти смятат осигуровки върху някакъв вдигнат осигурителен доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Същата поради която работодателите не вдигат заплатите! ;) Държавата също гони и трябва да гони по висок доход. :) Човека е отговорил "...ако бяха умни" . Но не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
potten
преди 8 години
Каква е причината да се вдигне МОД с 7.5% при условие че заплатите почти не са мръднали от нивата си през последните няколко години?Ей този въпрос защо не го попитаха на интервюто? Или просто не е удобен въпрос за една икономическа телевизия, която май ще се окаже че не е особено независима от някоя политическа партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още