IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК увеличава финансирането за транспорт на бежанци

Брюксел отпуска и допълнително още 6 млн. евро за "горещите точки" на гръцките острови

16:23 | 27.10.15 г.
ЕК увеличава финансирането за транспорт на бежанци

Европейската комисия увеличава нивото на кофинансиране от Механизма за гражданска защита на ЕС за страните, които се нуждаят от подкрепа, заради бежанската криза. С решението си ЕК приема да финансира 85% от направените разходи за транспорт, а не както досега – 55%.

В последните седмици три държави са активирали механизма – Сърбия, Словения и Хърватия. На този етап държавите са поискали помощ за доставка на палатки, санитарни материали и други, нужни за справяне с бежанската криза през зимните месеци, допълват от Брюксел.

С допълнително решение ЕК отпусна и почти 6 млн. евро за Гърция от Фонда за бежанците, миграцията и интеграцията (AMIF). Средствата трябва да помогнат на южната ни съседка за изграждането на т.нар. „горещи” точки, в които се извършва регистрацията на пристигащите бежанци.

По време на срещата на лидерите на Западните Балкани в Брюксел, посветена на „Балканския път” на бежанците, Атина потвърди своя ангажимент да изгради пет точки на гръцките острови до края на годината. Първият подобен център вече е готов – на о. Лесбос.

Механизмът за гражданска защита е едно от средствата на ЕС за помощ на изпаднали в криза държави. Той предвижда подкрепа на различни нива – технически екипи, нужна екипировка или финансова подкрепа. В него участват 33 държави – 28-те членки на ЕС, Исландия, Черна гора, Норвегия, Сърбия и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още