IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ескалира ли напрежението между Москва и Анкара?

В един момент и на Ердоган, и на Путин, ще им се наложи леко да снижат тона, твърди анализатор

10:57 | 26.11.15 г. 4
Ще ескалира ли напрежението между Москва и Анкара?

Ще ескалира ли напрежението между Москва и Анкара, след като Турция свали руския военен самолет Су-24? От Москва дойдоха сигнали за сериозно охлаждане на отношенията, беше решено и Русия да изпрати ракетни системи в Сирия.

В един момент и на Ердоган, и на Путин, ще им се наложи леко да снижат тона, след като са показали мускули един на друг, коментира пред "Стандарт" политическият анализатор Димитър Бечев.

Според него с този акт Турция е искала да покаже, че има значение. „В последно време преговорите, които започнаха между Запада и Русия, я поставиха в по-маргинална позиция. Руската интервенция поначало беше много лоша новина за Реджеп Ердоган, тъй като го лиши от основния му коз - налагането на зона, забранена за полети над Северна Сирия“, казва анализаторът.

Димитър Бечев не очаква след инцидента да се стигне до значимо покачване на напрежението. По-скоро той очаква нагнетяване на реториката. По думите му не ясно дали Москва ще предприеме икономически отговор срещу Турция, но това повече би навредило на самата Русия.

По повод твърдението на Москва, че Турция си сътрудничи с ИДИЛ, той смята, че това са реторически нападки, но е по-важно дали ще бъдат предприети някакви мерки.

„Очевидно има проблем - Турция е дала територията си за свободно преминаване на всякакви бойци на "Ислямска държава" (ИДИЛ) и други радикални групировки. Сега виждаме резултатите, тези терористични мрежи започват да излизат извън контрола на турската държава. Бяха извършени два много тежки самоубийствени атентата - в Суруч и Анкара.

Обвинения към Ердоган за сътрудничество с ИДИЛ се отправят непрекъснато и от опозиционни среди в Турция. Публикувано бе голямо журналистическо разследване в "Джумхюриет" за доставка на оръжия за халифата“, отчита експертът.

Сега не е моментът Путин да си отваря нов фронт с Турция, казва той.

„Сложната ситуация в Сирия предполагаше рискови събития като свалянето на руския боен самолет на 24 ноември“, коментира пред “Труд” Симеон Николов,  директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността.

Той отбелязва, че досега такива инциденти са били избягвани поне между САЩ и Русия и между Франция и Русия благодарение на координацията.

Той отбелязва, че от туркменското население в Сирия е била сформирана, подготвена и въоръжена бойна групировка от над 10 хил. души. В нея са намерили място чеченци, дагестанци, местни групи на ИДИЛ и други, които са цел на руските атаки. Групировката е създадена с цел сваляне на режима на сирийския президент Башар Асад.

През последните седмици групировката е понесла значителни загуби благодарение и на руската въздушна подкрепа за сирийската армия и пълното й поражение е било само въпрос на време. Загубата на този „клин” в сирийска територия разтревожи доста Анкара, вследствие на което бе отправено искане до Съвета за сигурност на ООН за защита на туркменското население, изразен бе протест пред руския посланик, информиран бе държавният секретар на САЩ Джон Кери, казва експертът по сигурността.

„Събитие като свалянето на руски самолет демонстрира твърдостта и непримиримостта на турските позиции“, казва той.

„Странно е точно ден преди свалянето на самолета премиерът Давутоглу да съобщава за дадени указания на военните да реагират незабавно при опасност, макар че руският самолет въобще не е създавал такава. Също ден преди инцидента турският представител в НАТО на форум в Берлин заяви: „Русия е взела решение да търси конфликт с НАТО”. Изглежда съгласувано, че същият ден и най-високопоставеният ислямистки авторитет в страната призова за подкрепа на туркмените, а часове след това бе изпратено искането до Съвета за сигурност на ООН. Очевидно е обаче, че Турция потърси повод да се намеси, защото всичките й цели вече се изплъзваха“, допълва той.

Западът носи вина за създалото се в Турция чувство на безнаказаност. Защото нямаше реакции нито при доказаните случаи на подкрепа на ИДИЛ, за които западните медии изригнаха едва след свалянето на самолета, нито при бездействието и съдействието по бежанските потоци. Дори в случая с района на инцидента с руския самолет: само преди седмица бяха изпратени 250 доброволци, организирани от екстремистка религиозна турска партия, но никой не реагира и не си даде сметка, че Турция вече директно участва във войната, казва Симеон Николов.

Той очаква сериозни последствия в международен и в двустранен план - разделение в позициите на европейските страни, подобно на това по бежанската криза.

Турция ще се възползва от ситуацията, за да поднови предложенията си за зона „забранена за полети” и да вкара официално свои войски на сирийска територия, прогнозира Николов.

Пряка изгода от всичко ще има „Ислямска държава”, защото отново се отслабва фронтът срещу нея, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Да, защото е много изгодно и за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Когато в публичното пространство започват да повдигат в хор подобни теми не забравяйте че фокуса на случващото е някъде другаде.Световната икономика никаква я няма, едвам шава, обаче страните по света започнаха да вдигат разходите за отбрана и ново въоръжение. Повечето развити странни си наложиха санкции една срещу друга, което допълнително погребва икономиката надолу. ФЕД всеки месец се подиграват с настроенията и очакванията на хората и инвеститорите.Изглежда така, все едно ни провеждат контролиран експеримент по масово и повсеместно обедняване и загуба на лични и държавни активи, права и свободи. И всичко това се прави в услуга на хората и тяхната безопасност и просперитет, нали?! Само дето е точно обратното.Живеем в лоши времена и отгоре на всичко решенията се вземат от алчни, продажни, лоши и нечовешки управници навсякъде по света. И ако някой президент или премиер случайно реши да прояви човещина и здрав разум му разкатават фамилията по всякакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Май им е трудно, след като турците им свалят самолети. Точно обратното, до сега се държаха, като че Турция не съществува и това е и една от причините за свалянето на самолета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още