IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София купува 20 употребявани трамвая от Чехия

Общата им цена е 760 хил. лв., с тях ще бъдат заменени най-старите, над 50-годишни трамваи в столицата

15:43 | 03.12.15 г.
София купува 20 употребявани трамвая от Чехия

Столичният общински съвет (СОС) одобри на днешното си заседание доклад за сключване на договор за доставка на 20 употребявани трамвая от Чехия за нуждите на "Столичен електротранспорт" ЕАД.

Цената за 20-те трамвая е 760 хил. лв. и включва доставката от Прага до София, посочи пред журналисти вносителят на доклада Зафир Зарков от ГЕРБ, цитиран от БТА. 

Зарков коментира, че 27 хил. лв. за един трамвай е много добра цена, „направо подарък“, тъй като чисто нов трамвай струва над 3 млн. лв. Трамваите ще бъдат доставени в началото на следващата година и най-вероятно ще обслужват линия номер 22.

Зарков каза още, че ще бъдат заменени най-старите, над 50-годишни трамваи, които все още са в експлоатация в столицата.

20-те трамвая в момента се движат в Прага и е получено уверение, че нямат нужда от ремонт за няколко години, допълни общинският съветник. Той обърна внимание, че трамваите ще могат да бъдат експлоатирани дълго време.

„При трамваите не е като при автомобилите, 17-годишен трамвай не означава 17-годишен автомобил“, подчерта Зарков. Той посочи, че стари трамваи се използват в много европейски градове като аткракциони и връзка с миналото. В Прага тези 20 трамвая не са най-старите, има и 30-годишни, каза Зарков. Той увери, че не трябва да има никакви опасения относно качеството им.

Зафир Зарков припомни, че предстои и доставка на 28 швейцарски трамвая. Те са дарение и също ще пристигнат в началото на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още