IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Увеличаването на доходите от труд е основен приоритет

Трябва да се прави повече за работещите родители, заяви социалният министър

12:33 | 12.12.15 г.
Калфин: Увеличаването на доходите от труд е основен приоритет

Социалните плащания не биха могли отново да се обвържат с минималната работна заплата, защото това означава тя да не мръдне от нивото си. А увеличаването на доходите от труд за мен е основен приоритет. Затова настоявам и за увеличение на минималната работна заплата – това предполага тя да се вдига като заплащане за труд, а не като референтен индикатор за други плащания. Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването "Годината" на Дарик радио.

Трябва да се прави повече за работещите родители, за да се намали рискът от бедност за някои деца в семейства с ниски доходи, заяви Ивайло Калфин. Той каза, че за него най-големият приоритет остават родителите на деца с увреждания. 

Ивайло Калфин заяви готовност да покани на разговори протестиращите майки относно исканията им за по-адекватна демографска политика и повече пари за обезщетения за отглеждане на деца. Калфин обаче не се съгласи с тезата, че държавата няма политика по отношение на децата.

"Нека да обсъдим това, което те предлагат. Аз не съм съгласен, че държавата няма политика по отношение на децата, има. Готов съм да я огледаме цялата, разбира се, хубаво е там да участват и представителни организации. Да я огледаме цялата и ако има по-добри идеи, нека да я променим, но тогава ще трябва да променим всички параметри, включително и съществуващите", каза социалният министър.

Социалната система е готова да приеме фактически оставащите на наша територия мигранти, каза вицепремиерът по повод на темата с бежанската вълна. Едва ли тези хора ще затруднят нашата социална система, коментира Калфин, но уточни, че „стои въпросът за несигурността - колко, доколко и т. н., което е европейска политика и никоя от европейските държави не може да се справи сама”.

Относно отстъплението на правителството по предложената от МФ реформа в МВР за пенсионирането и привилегиите на служителите Калфин посочи, че предложението за орязване на някои от привилегиите е било изненада и по-добрият начин е бил поправките да се внесат за обсъждане след дискусия с полицаите, която продължава и сега да тече.

По злободневната тема от деня на въпрос кое за него е по-вероятно - да остане настоящата управляваща коалиция, да има нова коалиция в този парламент или да има предсрочни парламентарни избори, Калфин отговори: "Важно е какво решение ще вземе Реформаторският блок като цяло и в крайна сметка ще бъде преценка на ГЕРБ дали ще отидат на избори или не. На някои хора им пораснаха крила след местните избори. Не мисля, че ако изкараме зимата със служебно правителство и нови избори, ще има голяма радост в избирателите, но в крайна сметка ГЕРБ ще реши дали е готов да сменя конфигурацията, ако Реформаторският блок се оттегли".

Вицепремиерът посочи, че за него думата на 2015 година е „промяна” и се позова на работата си - пенсионната реформа, новият начин, по който се отпускат помощи за деца, промяната в подхода към европейските средства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още