IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите в чужбина ще могат да заявяват и плащат лични документи електронно

Това ще стане възможно от следващата година чрез новата системата за електронни услуги на МВнР

20:50 | 17.12.15 г.
Българите в чужбина ще могат да заявяват и плащат лични документи електронно

От следващата година българските граждани в чужбина ще могат да подават заявления за издаване на лични документи и да ги плащат по електронен път чрез новата системата за електронни услуги на МВнР. Това съобщи на пресконференция Раковски Лашев, ръководител на проекта "Е-консулски услуги", цитиран в БТА.

Достъпът до услугата за издаването на лична карта, паспорт и шофьорска книжка ще се осъществява с Квалифициран електронен подпис, издаден от български доставчик, посочи Лашев. Ако българите зад граница нямат такъв, могат нотариално да упълномощят някой в България да им извади и да им го изпрати, обясни Юлиана Хаджичонева - координатор на проекта.

Чрез електронните услуги нотариусите ще могат в реално време по електронен път да извършват проверки на датата, съдържанието и подписите на удостоверени от консулските служби частни документи на български и чужди граждани и да проверяват нотариални завещания на българи, съставени пред консулските служби, посочи Лашев.

Той съобщи, че в рамките на проекта е разработен вътрешен сайт за улесняване на комуникацията между консулските длъжностни лица и служителите на МВнР, за по-бързо обслужване на гражданите. Подобрена е и услугата "Пътувам за". При регистрация ще се получава информация за страната, а ако възникне необичайна ситуация, по имейл и телефон ще се предоставят препоръки и ще се оказва помощ от консулските служители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още