IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Делът на сивата икономика в туризма е около 40-50%

Директната реклама пред туроператорите е донесла добри резултати и ръст на туристите, отчете министърът

17:05 | 25.12.15 г. 4
Ангелкова: Делът на сивата икономика в туризма е около 40-50%

Сенчестата икономика в сектор "Туризъм" е около 40-50%. Това са големи загуби за държавата като се има предвид, че секторът осигурява 12-13% от БВП. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

През 2016 година очакваме 30% увеличение на руските туристи, при 25% спад тази година, съобщи още тя. Страната ни се е рекламирала директно пред големите туроператори, които са основният начин на пътуване на туристите от Русия.

Увеличеният брой туристи към България са прогнози на самите туроператори, допълни тя по повод свършеното от министерството й през 2015 година. 

Рекламирането директно пред големите туроператори е много ефективно, каза министърът, цитирайки 35% ръст на германците и 40% повишение на поляците направили резервация само през големия туроператор TUI. 

„За първи път от 5 години Thomas Cook France ще лети до Бургас“, каза Ангелкова. Турските авиолинии, продължи тя, ще има по три полети всеки ден до София. Полетите до Варна се увеличават от 60 седмично тази година до 117 през 2016. Това са признаците, които показват дали ще има ръст, заяви тя.

Прогнозите на министъра са ръст на туризма от 5-10% догодина.

Годината не беше лека, призна още тя и припомни, че Министерството на туризма беше изградено през тази година, но е събран добър екип, с когото са въведени редица наредби, обясни тя.  

Сред тях тя отбеляза промените по отношение на категоризацията на местата за настаняване и хранене – изискванията към 4 и 5-звездните хотели се увеличи с цел да увеличим броя на платежоспособните туристи, както и въвеждането на системата „Hotel stars“, която предполага по-предвидими критерии за качество във всички страни, които я имат.

През тази година е била направена и регламентация на апартаментите за гости, за да се избягва „нелоялната конкуренция от места, които де факто предлагат туристическа услуга, каза министърът.

Направена е и категоризация на къмпингите и въвеждане на минимални изисквания към тях – да имат „ток и вода“.

Предстои и категоризация на балнео и спа хотелите, „за да не може всеки хотел с басейн да се пише спа хотел“. Освен това същото ще бъде направено за плажовете, тъй като „те формират 90% от летният туристически продукт“, обоснова се министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Твърденията на Ангелкова са без достоверен източник и не са логически съгласувани. Ако сивата икономика в ,,сектор туризъм" е 50% (бел. една параленлна реалност с размерите на официалната туристическа индустрия), то очакванията за ръст от 5-10 % може да се реализират само ако държавните органи не преприемат никакви действия за ,,осветляването на сивия сектор: .По същество твърдението за 50% сива икономика означава, че само ако органите по приходите и контролните органи започнат да вършат това, за което са призвани, ,,приходите от сектор туризъм" трябва да нараснат до 100%; борбата със сивата икономика е изцяло в компетентността на държавата.За съжаление, по-голямата част от хората в България са без елементарна икономическа култура, което позволява на нагли политици да ги баламосват с подони ,,открития"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
stefan333
преди 8 години
По неграмотна министърка досега не е имало в никое правителство! 50% означава че всеки втори хотел в Сл бряг да работи нелегално без да плаща данъци. На калпава ракета космоса и е крив ! Неграмотната Ангелакова избива комплекси за некадърноста си !!! Вече две години ни доведе китайски, монголски, френски, англосаксонски и незнам още какви туристи ! Стана за посмешище на всички с изказванията си какви ще са следващите туристи който отново няма да се появят в България. Министър Ангелакова на ваше место бих си подал оставката или бих умрял от срам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Твърде много Дори за държава като България където бъка от измамници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,,Сенчестата икономика в сектор "Туризъм" е около 40-50%. Това са големи загуби за държавата като се има предвид, че секторът осигурява 12-13% от БВП"Освен, че е крайно некомпететна и неподходяща за ресора, който оглавява Ангелкова е и функционално неграмотна на ниво елементарна математика. 50% сив сектор в туризма означава срещу всеки един законен туристически обект ( бел. регистриран по туристическото законодателство- ЗТ и Наредбата) да съществува един незаконен; но тъй като статията не дава информация, какво конкретно се твърди е трудно да се направи заключение какво всъщност мин. на тур. има впредвид. Разбира се, ,,секторът туризъм" не включва единствено услугите ,,хотелско настаняване", а всички стоки и услуги, които туристите ползват по време на престоя си, в това число проституцията (100%в сивия сектор) и незаконния алкохол. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още