IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби за 150 хил. лв. са наложени в София за нарушения на чистотата през 2015 г.

Най-голямата санкция е в размер на 2000 лв. на "Топлофикация София" ЕАД за замърсяване на околното пространство при ремонт

10:48 | 14.01.16 г.
Глоби за 150 хил. лв. са наложени в София за нарушения на чистотата през 2015 г.

През 2015 г. Столичният инспекторат е наложил глоби и санкции за нарушения, свързани с чистотата и отпадъците, за близо 150 хил. лева, съобщиха от Столичния инспекторат пред БТА.

С Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столичната община, която се прилагаше до средата на юли 2015 г., се предвиждаха глоби и санкции за физически лица от 150 до 500 лв., а за юридически лица - от 700 до 2000 лв. За нарушения на новата Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община се предвиждат глоби и санкции в по-големи размери, например - за физически лица от 100 - 5000 лв., за юридически лица - от 700 до 20 000 лв, отбелязаха от Инспектората.

Най-голямата сума, наложена през 2015 г. с наказателно постановление от Столичния инспекторат, е в размер на 2000 лв. на "Топлофикация София" ЕАД за замърсяване на околното пространство при извършване на ремонтни дейности.

Най-честите нарушения са разпиляване и изоставяне на всякакъв вид отпадъци на местата за обществено ползване. Сред честите нарушения са смесването на разделно събрани отпадъци с други видове отпадъци или изхвърлянето им в съдовете за събиране на смесени битови, в т.ч. болнични отпадъци.

Инспекторатите към общините са контролните органи, отговорни за спазването на изискванията и налагането на санкции за нарушения, свързани с отпадъците.

Събраните средства от глоби и санкции остават в тяхна полза, коментираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На интернет страницата на ведомството вече е публикуван за обществено обсъждане проектът за изменение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), с който се разширява обхватът на нарушенията, които подлежат на санкции.

Глобите от 300 до 1000 лева в Закона за отпадъците не са нови

В ЗУО се въвежда точка, с която се предвиждат глоби от 300 до 1000 лева за физически лица, които изземват съдържанието, обръщат, нарушават целостта, естетическия вид и/или запалват съдове за събиране на отпадъци. Този размер на глобите не е нов, той съществува и в момента в законодателството, коментира за БТА експертът от МОСВ Антон Пейчев.

Размерът им досега обаче е предназначен само за провинения като смесване на полезната с битовата смет или изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани за целта места. С промените в ЗУО към тези провинения се добавят и изземването, обръщането, запалването и нарушаването на целостта и вида на кофите, поясни той.

Този текст обхваща по-голям кръг от нарушения, сред които са вандалските прояви и унищожаването на съдовете за отпадъци. Това определя и по-широкия диапазон на размера на санкцията.

Запазва се съществуващата до момента разпоредба, която определя минимална санкция от 10 до 50 лв. за маловажни случаи на нарушения.

Експертът отбеляза още, че според Европейската комисия и европейските практики санкциите трябва да са в такъв размер, че да имат превантивен и възпиращ характер. Идеята не е да се събират хиляди левове от глоби, а да се минимизират случаите на незаконни действия, които подлежат на санкции, коментира Пейчев.

Опит да се намери полезно решение за проблемите в сектора на разделното събиране на отпадъци е и предложеното изнасяне на пунктовете за приемане на полезна смет извън населените места - в складови и промишлени зони. Очаква се това да демотивира една част от хората, които системно изземват материалите от контейнерите. Друга цел на мярката е да се намалят мърсотията и шума около кофите в кварталите, срещу които има много оплаквания от граждани, добави Пейчев.

По думите му броят на легално работещите площадки, които ще бъдат преместени, не е толкова голям. В голяма степен т.нар. пунктове изкупуват не само хартия и пластмаса, но и отпадъци от метали, поради което те отдавна са в промишлени и складови зони.

Отпадъците са ресурс, а не непотребен боклук

Отпадъците са ресурс, а не боклук, в западните европейски държави това отдавна е възприето и ценено, коментира Антон Пейчев. По думите му у нас обаче хората все още гледат на отпадъците си като нещо непотребно и без всякаква стойност, а всъщност хвърлят в кофите не боклук, а пари.

Че отпадъците имат стойност и то немалка, доказват и предложенията на Европейската комисия за увеличаване на целите за рециклиране чрез новия законодателен пакет "Кръгова икономика". Акцентите се поставят върху необходимостта от повторното използване на суровините, т.е. връщането на отпадъците обратно в производството като ресурс.

В повечето европейски държави, които постигат високи резултати в рециклирането, има строги санкции за посегателства върху контейнерите и неправилното изхвърляне на отпадъците.

Хората са мотивирани да следят за правилното разделно събиране на отпадъците и целостта на контейнерите и да подават сигнали за нередности, защото знаят, че това е посегателство върху техните пари и ще има отражение върху таксите, които плащат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още