IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София: Мониторинговият доклад на ЕК е обективен

Ще бъдат ограничени критиките, че във ВСС нещата се случват по непрозрачен начин, увери Екатерина Захариева

16:33 | 27.01.16 г. 1
<p>
	Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът Меглена Кунева (в средата) и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова дадоха брифинг във връзка с доклада на ЕК. Снимка: БТА</p>

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът Меглена Кунева (в средата) и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова дадоха брифинг във връзка с доклада на ЕК. Снимка: БТА

Мониторинговият доклад на ЕК е обективен. Това е общата оценка на властта, изразена от вицепремиерите Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и правосъдния министър Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет, предаде Dnes.bg

Докладът е обективна оценка на стъпките, предприети от България в борбата с организираната престъпност, с корупцията, за съдебна реформа, заяви Кунева.

Отчита се, че правителството има воля да продължи напред, каза Кунева, като допълни, че се отбелязва се, че в случаи като Закона за корупцията няма развитие от страна на парламента. Тя посочи, че има добри думи за звеното, създадено под ръководството на прокуратурата за разследване на корупция по високите етажи на властта.

Положителните оценки, които са дадени, трябва да ни дадат достатъчно кураж, да увеличим позитивния натиск, за да имаме конкретни резултати, каза още вицепремиерът и отбеляза, че в документа приетите стратегии са определени като "добре замислени“. 

"Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия“, преведе Кунева казаното в доклада. Според нея България е способна да се справи с проблемите, които стоят.

Има и желание, и план за действие, увери правосъдният министър Екатерина Захариева. По думите й в доклада се чете желание стратегиите да не остават само на хартия, като се акцентира на приемането на промени в закона за съдебната власт и на антикорупционния закон.

Захариева каза и че има доста критики по отношение на някои от институциите - по-конкретно за дисциплинарните производства във ВСС, с атестирането и кариерното израстване на магистратите, с усещането, че част от решенията се вземат непрозрачно. По думите ѝ изрично е подчертана необходимостта от план за действие за въвеждане на електронното правосъдие. "Крайно време е спрем да гледаме на доклада като на документ, с който някой размахва пръст на България, това е механизъм на партньорство", подчерта Захариева.

Тя увери, че правителството ще свърши своята работа, за да бъдат ограничени критиките и усещането, че във ВСС нещата се случват по непрозрачен начин.

Ръководителят на МВР Румяна Бъчварова заяви, че констатираните проблеми не изненадват и се работи по тях. Бележките, свързани с организираната престъпност, са много по-малко на брой, отбеляза тя. Според Бъчварова отдалеч малките стъпки се виждат по-добре и това дава увереност на управляващите да продължат напред.

Вицепремиерът Томислав Дончев препоръча на коментаторите на доклада първо да го прочетат, за да няма „коментар на коментара“. По думите му за всяка от властите има ясни препоръки, които се знаят у нас и усилията трябва да се утроят.

"Оставката е морален акт, сам вземаш решението дали да я подадеш". Така правосъдният министър Екатерина Захариева отговори на въпрос дали изпълнението на част от препоръките в мониторинговия доклад на ЕК минава през оставки във ВСС. 

Все пак тя отбеляза, че голяма част от критиките в доклада са към Съвета.

Политическите партии в парламента вече направиха своите декларации и оценка, нашата работа като правителство е да свършим работата и да предложим следващите стъпки, коментира министърът. Захариева каза, че със сигурност ВСС трябва да се „вземе здраво в ръце“ и да започне да работи по препоръките на Брюксел, както правителството е направило своя план.

Министърът напомни за позицията на кадровиците на Темида ,че не приемат призивите на партиите за оставки.

„Призиви от нас не сте чули за това, нашити призиви и моите лично са за конструктивна работа“, уточни Захариева.

Вчера обаче вицепремиерът Меглена Кунева, която също участва в днешния брифинг след обявяването на доклада, първа призова за оставки във ВСС.

Захариева пък апелира да не се занимаваме с ежедневни скандали и разправии. „Неслучайно дадох за пример електронното правосъдие и първият проект беше блокиран заради някакви недоразумения и лични напрежения между двете институции, няма да допусна това“, зарече се министърът.

Тя посочи, че няколко пъти е призовала ВСС да спазват приетия от тях кодекс за поведението на магистратите.

„Нека да си набележим план за действие и да започнем да работим. Като министър на правосъдието ще работя с който и да е ВСС и там се надявам също да погледнат доклада, както го четем и ние - има много работа за вършене“, допълни министърът на правосъдието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Кога София ще даде анализ на ЕК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още