IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите лични карти с чип - най-рано в края на 2017 г.

Личните документи с електронна идентификация ще са по избор, не се предвижда цените да се увеличават

16:28 | 01.02.16 г. 5
Новите лични карти с чип - най-рано в края на 2017 г.

От края на 2017 г. или началото на 2018 г. ще могат да се издават новите лични карти с електронна идентификация. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на пресконференция в МВР във връзка с обявена обществена поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи, предаде Агенция „Фокус”.

В петък е обявена обществена поръчка за изпълнител за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на личните документи, тъй като тази пролет изтича сегашният договор с изпълнителя. Обществената поръчка е за 480 милиона лева без ДДС. Предвижда се договорът да бъде сключен за 11 години и 2 месеца.

Идеята на МВР, одобрена и от Министерския съвет, е децентрализираната в момента система за издаване на документи да стане централизирана. По този начин всички документи - лична карта, свидетелство за управление на МПС, паспорт или временно разрешение за пребиваване на чужденец, ще се издават само в София. Хората ще могат да подават документи по местоживеене, откъдето ще си вземат и готовите документи.

Очаква се разходите на МВР да намалеят с около 10 млн. лв. годишно. 

Засега МВР не предвижда цените да се увеличават, освен това ще се запазят и трите вида поръчки - обикновена, бърза и експресна. Сроковете по отношение на бързата и нормална поръчка ще бъдат същите. Обсъжда се експресната да става по-бързо, не както е досега за 8 часа.

В рамките на обществената поръчка е предвидено да бъде построена нова сграда, в която ще е звеното за документите за самоличност. Съкращения по места в страната не се предвиждат, а хората, които сега работят в областните дирекции, в отделите за документи за самоличност, ще бъдат преназначени на други длъжности.

Очаква се от средата на тази година да е възможно подаването на заявления за документи за самоличност чрез електронно заявление от страницата на МВР.

Пикът на подмяната на лични карти се очаква да бъде през 2020-2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
Eon
преди 8 години
Байчо, остави го... или владее много добре иронията (ако е така респект) или е платен ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
mnz
преди 8 години
Защо са тези обиди? Това е пътя напред, нека да не отричаме прогреса. Още повече че технологиите сега прохождат, засега личните карти ще са само с чип, да се надяваме че някой ден ще може да се вгради и GPS например, за да може да има повече информация за хората. Но това по-нататък, когато технологиите напреднат достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 17
baj.huj
преди 8 години
mnz, говедооооо-оооо, ако ти искаш да те следят, добре. Аз не искам, всеки документ с чип е нарушаване на моето лично пространство и личното пространство на всички хора, както и нашата свобода. Как може да сте толкова задръстени, или ви плащат да обработвате обществото, като предварително пускате подобни мнения, я вземи се скрий...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 20
mnz
преди 8 години
Дано по-скоро да успеем да въведем новите електронни лични карти с чип. Това е пътя напред, както преди няколко години беше времето да се използват биометрични данни на всеки, сега вече трябва да се въведат и чиповете, за да могат хората да използват по-добре личните си карти. Вярно, че цялото нещо си е сума, но може да се актуализират и цените за издаването на личните карти с чипове и така да се събере нужната сума. Варианти много, дано да сме от първите и да дадем пример на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още