IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на митническата администрация ще могат да се връчват и електронно

Отнети в полза на държавата стоки ще могат да бъдат давани безвъзмездно за социални дейности, предвижда законопроект

17:21 | 29.02.16 г.
Решенията на митническата администрация ще могат да се връчват и електронно

По електронен път да могат да бъдат връчвани решенията на митническата администрация, предвиждат промени в Закона за митниците, публикувани за обществено обсъждане. Електронното съобщение ще се смята за официално връчено, когато адресатът изпрати обратно съобщение, с което да потвърди получаването на решението на митническите власти.

Досега законът предвиждаше връчването на решенията на митническата администрация да става лично или чрез лицензиран пощенски оператор. Промяна е свързана с прилагането на европейските регламенти в българското законодателство, става ясно от мотивите на проекта.

С него се прави и предложение за по-широк кръг от форми на обезпечаване на митническо задължение. В момента те са банкова гаранция и паричен депозит, а според разпоредбите в европейския Регламент 952/2013 такива форми са ипотека, залог и паричен депозит или платежно средство, което се счита за равностойно на паричен депозит, във валута, различна от евро и лева.

Когато обезпечението е под формата на ипотека или залог в полза на държавата, договорът ще бъде сключван между директора на Агенция Митници (или упълномощено от него лице) и собственика на имота или заложената собственост.

Тази промяна ще улесни дейността на икономическите оператори, като едновременно дават на митническата администрация сигурност, че митническото задължение ще бъде погасено, посочват още авторите на проекта.

С промените се прецизират още и административно-наказателните разпоредби спрямо текстовете в европейското законодателство в областта.

С промените се предлага още изоставените или отнетите в полза на държавата стоки да могат да се предоставят безвъзмездно на Министерството на труда и социалната политика. Изключение обаче ще бъдат тютюнът и тютюневите изделия, както и алкохолните напитки. Предмети с историческа, археологическа, нумизматична или художествена стойност пък ще бъдат предавани на културното министерство.

Отнети моторни превозни средства ще бъдат предоставяни на държавни учреждения, предвижда още законопроектът.

Предвидено е създаването на разпоредби, свързани със специфичен контрол и за международни пощенски пратки, които съдържат регулации, уредени към момента в Правилника за прилагане на Закона за митниците, който ще бъде отменен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още