IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Няма пряка заплаха за националната сигурност на България

Ключовите обекти в страната са под засилена охрана, коментира вътрешният министър

15:14 | 22.03.16 г. 2
Бъчварова: Няма пряка заплаха за националната сигурност на България

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България след атентатите в Брюксел от тази сутрин, коментира на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.

По-късно днес ще се състои заседание на Националния оперативен щаб, на което се очаква да присъства и премиерът, каза Румяна Бъчварова. В късните часове в София ще има и антитерористично учение, което е планирано още преди два месеца. За него по-рано днес съобщи премиерът Борисов, като беше потвърдено и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Бъчварова посочи, че всички ключови обекти в страната – летища, автогари и жп гари, са под засилена охрана. Започнала е и специализирана полицейска операция в тази насока.

На граничните пунктове също се осъществява 100-процентов контрол, коментира вътрешният министър. Задействани са мерките по националния план, който влиза в сила при повишена опасност.

По думите на Бъчварова към момента няма реална заплаха по линия на външната ни граница. МВР обаче има готовност да реагира при всяка информация.

Бъчварова обясни, че ще бъдат тествани реакциите на различни държавни структури, а при необходимост - и цели райони от столицата ще бъдат отцепвани от полицията.

Към момента не се налага затваряне на границите на страната ни, добави Румяна Бъчварова. Атентатите в Брюксел тя определи като сериозна заплаха за европейската сигурност и изрази съболезнования към близките на жертвите. Ситуацията е тревожна и има повишена опасност за всички европейски държави. Случилото се в Брюксел е ясна провокация към европейската сигурност, допълни министърът.

На въпрос дали ще призове президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет за национална сигурност и политическите сили в парламента да се обединят в обща декларация, Бъчварова отговори, че в правомощията и на президента и на Народното събрание е да решат в какъв формат да вземат мерки, допълва агенция „Фокус“.

Белгийските службите са очаквали подобна реакция като атентатите в Брюксел след залавянето на Салах Абдеслам, единственият оцелял терорист от ноемврийските атентати в Париж, смята председателят на парламента Цецка Цачева. От вчера тя е в Брюксел, защото в момента е и президент на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и представи в ЕП българската инициатива за постоянен механизъм за взаимодействие между ПА на ПСЮИЕ и ЕП.

Заради атентатите обаче програмата й е променена. Според нея явно става дума за някакъв ответен удар на терористите, но в този момент усилията са концентрирани към предотвратяване на нови подобни експлозии. "Не е сега моментът за анализ", каза тя пред БНР. 

Цачева смята, че никой не може да остане безучастен към случилото се. "Трябва да има последици. Толерантността на европейските граждани, като цяло на европейските държави, това, което ние правим за бежанците от огнищата на конфликти, някак не намира отзвук сред хора, които имат подобни терористични наклонности", коментира Цачева. 

Тя увери, че у нас парламентът е взел всички мерки за сигурността.

"Ние сме транспонирали във вътрешното ни право всички европейски, шенгенски норми по охрана на границата, по предотвратяване на подобни актове. Изобретателността на хора с болни мозъци, няма как да бъде предвидима, което безспорно ще налага и необходимостта от допълнителни мерки", предупреди все пак Цачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Абе тия наши политици са пълни дeби.л.и. Какво постоянно ми се обясняват за толерантността към бежанците, дето пък специално у нас никаква я няма?Аз не зная някой друг европейски политик с такава лекота да обвинява бежанците за терористични актове, без да има ни най-малко обективно основание за това.Бежанската криза и терористичните актове обективно погледнато нямат нищо общо и всички тези изказвания са отвратителен опит за PR на гърба на пострадалите от терористичния акт и са изключително опасни. 100% от ЕС ще счукат тoпkите на ББ и ще се изметне на 180 градуса как осъжда тероризма но ние трябва да сме толерантни. А да видите, макс до седмица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Alx
преди 8 години
Най много се притеснявам когато някой тиква от тея започне да ми обеснява чв всичко е наред, и няма от какво да се притесняваме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още