IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трафикът и въглищата продължават да са основни замърсители на въздуха

С пилотен проект Столична община ще слага филтри на комините в един от районите

10:36 | 29.03.16 г. 3
Трафикът и въглищата продължават да са основни замърсители на въздуха

Около 59% от замърсяването на въздуха в големите градове с фини прахови частици (ФПЧ) се дължи на отоплението на домовете с твърдо битово гориво. Друг голям замърсител е транспортът. Това каза на среща с бизнеса министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя посочи, че в новата оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 са предвидени 115 млн. лв. за проекти, които ще подобрят качеството на въздуха. Един от тези проекти ще бъде реализиран в София – в един от столичните райони пилотно ще бъдат поставени филтри на комините на сградите.

Срещу България и още 15 държави има наказателна процедура заради завишеното съдържание на ФПЧ във въздуха. Специално за страната ни проблемът е голям и засяга 29 населени места, припомни министърът. Тя обаче заяви, че в някои населени места се отчита намаление на замърсяването. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че за редуциране на ФПЧ е от значение цялостното състояние на улиците. В последните години са обновени 130 км булеварди и са построени нови улици, отчете тя.

Тъй като тази година строителството на метрото блокира движението в центъра, ще се работи по булевардите и кварталните улици в периферията на града.

Що се отнася до опазването на околната среда в столицата кметът посочи, че общината изпълнява от 2011 година Програма за намаляване на азотните оксиди и ФПЧ. Тя също посочи като основни замърсители трафика и отоплението с твърдо гориво.

С модернизацията на транспорта се очаква замърсяването да намалее.

Очаква се през 2019 г. над 450 хил. души дневно да ползват метрото при 350 хил. в момента.

90% от тролеите са нови и ползват с 15 на сто по-малко енергия в сравнение със старите коли, допълни тя. Осигурено е финансиране за 140 нови автобуса, заяви още Фандъкова.

Тя обаче отчете като проблем, че в последните години се увеличава ползването на твърдото битово гориво.

Замърсеният въздух е причината за множество алергии, астми и онкозаболявания, заяви Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Ало, общината, КАТ - има коли, на които ауспусите им са като димки. Какво правите по въпроса?! Махнати са им филтри, катализатори. Докога ще търпите да ни тровят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
stasi666
преди 8 години
Нормално,Фандъкова направи 4 естакади,но сложи 50 нови светофара и създаде 50 нови тапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
При наличието на електричество и централно парно е абсурдно да се ползавт дърва и въглища, явно има огромен проблем. По отношение на филтрите на всеки комин, ми е интересно кой ще ги доставя, че май целта е някой да стане богат, а не да се реши проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още