IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното здравеопазване ще е факт до края на годината

Параметрите на системата се връщат към здравни и медицински цели, което е причина за "жестока съпротива", заяви Петър Москов

09:41 | 07.04.16 г.
Електронното здравеопазване ще е факт до края на годината

Одобрено е окончателно финансирането, свързано с електронното здравеопазване. До края на годината ще бъдат въведени електронен идентификатор, електронно здравно досие, електронна рецепта и електронно направление. Това ще облекчи работата на лекарите и ще даде по-добра възможност на пациентите да ползват системата на здравеопазването.

Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в Световния ден на здравето и честити празника на всички свои колеги.

Относно упрека на лекарите, че са се превърнали в администратори, Москов каза, че когато се въведе електронизацията на здравеопазването, ще отпадне необходимостта от това личните лекари да бъдат “секретарки”.

По думите на Москов в момента параметрите на системата се подреждат и връщат към здравни и медицински цели, което според него среща на моменти ”жестока съпротива”. Според Москов това става последователно през законови и през нормативни актове. „Това е промяна на порядъка на джунглата с порядъка на цивилизования свят”, обобщи министърът. 

Министър Москов подчерта, че основната цел на реформата е отделянето на търговците от лекарите. “За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им. А търговците – нека за тях да се грижи невидимата ръка на пазара.”

„Много години в системата на здравеопазването не бяха правени промени. Върху едни пороци бяха натрупвани куп други пороци. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки един лекар намираше собствения си начин да оцелее”, обясни той.

Здравният министър увери, че разбира напрежението в гилдията и донякъде позицията на Българския лекарски съюз (БЛС), но беше категоричен, че системата трябва да бъде променена, за да може тя да има стабилни финансови параметри, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и за това да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност.

По отношение на лечението на онкоболните той обясни, че всяка една структура може да продължи да прави това, но само като част от договорна верига.

„Трябва да има ясен план, подреден път за лечение, гаранция, че всички модерни достижения на медицината, с които България разполага – и като апаратура, и като лекарства, само тогава Касата ще осигури финансирането на това лечение. Оттам нататък избор на пациента е дали ще спазва този път или ще избере някой друг”, каза здравният министър.

Той още веднъж се извини на личните лекари за това, че част от справедливите неща, които са искали, не са били предмет от името на целия преговорен екип по преговорите по Националния рамков договор.

„Съжалявам, че не се е случило това. Мой ангажимент – поет, и включително двустранно, този диалог да бъде траен и да води до добри резултати”, посочи Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още