IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР разработва план за нов модел на интегрирана система на тел. 112

Услугата ще бъде достъпна и за хора със слухови и говорни дефекти, съобщи вътрешният министър

13:05 | 15.04.16 г. 1
МВР разработва план за нов модел на интегрирана система на тел. 112

Междуведомствена работна група под ръководството на МВР работи за нов интегриран модел за системата за спешни повиквания на тел. 112. Това коментира по време на парламентарния контрол вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

За изграждането на новата система ще бъдат използвани европейско и национално финансиране. Възможностите за това са обект на анализ от страна на експертите в работната група. Работи се и услугата да бъде достъпна за хора със слухови и говорни дефекти.

"Просто трябва да я направим по нов начин", каза още Бъчварова.

В отговор на въпрос на депутатите от БСП Лява България Атанас Мерджанов и Георги Гьоков министърът уточни, че в момента 112 работи като телефонен център и няма свързаност между системите на спешните служби.

Системата на спешния телефонен номер 112 беше въведена през 2008 година, а цената на системата беше 50 млн. лева, припомни вътрешният министър.

Одит през 2012 година е показал множество проблеми със системата, които не са били отстранени, въпреки подписаните договори за следгаранционна поддръжка. Бъчварова посочи, че фирмата, с която МВР е сключило договори за това, е получавала 1,8 млн. лева годишно, но услугата е била "изключително некачествена". Нов договор с тази компания няма да бъде сключен, гарантира вътрешният министър. 

Бъчварова посочи още, че фирмата, предоставила софтуерния продукт за тел. 112 е била закупена и новият собственик е спрял поддържката на продукта. Това също налага да бъде разработен нов модел на работа на системата. 

Бъчварова призна за технически проблеми със системата на спешния телефон, което е довело до бавна обработка на сигналите през минали периоди. След анализ във вътрешното министерство и предприети мерки подобни проблеми не са възниквали от началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Нов поект, нови мелеони за крадене. Евала, само така мойто момиче... умори ги по-бързо да не се мъчат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още