IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 110 болници вече са в електронната платформа за доставка на лекарства

Здравноосигурителните измами се очаква да намалеят с поне 5% за първата година от въвеждането на идентификатора

10:57 | 20.04.16 г.
Над 110 болници вече са в електронната платформа за доставка на лекарства

До момента в електронната платформа за доставка на лекарства у нас са се регистрирали над 110 болници, включително и частни. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред БНТ по повод старта на електронните търгове за лекарства.

Министерство на здравеопазването (МЗ) вече ще купува лекарствата за болниците чрез единна електронна система. За целта ведомството ще прави по няколко мини обществени поръчки в годината. Целта е да се постигне по-ниска цена за лекарствата в болниците.

Пенков каза, че от министерството са наблюдавали добрите практики, така че да може да бъдат спестени средства и те да останат в болниците за медицински цели. 

„В Италия се подходи по подобен начин, направи се електронна платформа, в която се обявиха заявките на болниците с цел доставка на лекарства и за две години 80% от болниците се включиха, а спестяванията бяха 18%“, обясни той.

По думите му не могат да се появят случайни хора, които да опорочат нещата.

„Прави се заявка от болницата за какъв период от време какви лекарства са й необходими. Тези заявки се обединяват в едно цяло и тогава търговецът на едро или производителят кандидатства за дадената позиция. Който спечели с най-ниска цена, печели тази позиция и доставя на всички болници, които са заявили“, обясни той.

Бойко Пенков коментира, че „доста средства се изразходват за лекарства и те са необходими“. „Това са някъде от милиард и половина публични средства през държава и здравноосигурителна каса и още поне милиард от джоба на хората по различни поводи, които отиват в аптека“, каза той.

В рамките на два месеца ще бъде обявена първата обществена поръчка за лекарства чрез електронната борса.

Чрез електронната борса се очаква разходите за лекарства на лечебните заведения да намалеят с до 20 на сто. Към момента просрочените задължения на болниците за лекарства са 60 млн. лв. Вероятно след време и медицинските изделия ще бъдат включени в борсата.

Веднъж годишно Министерството на здравеопазването ще обявява обществена поръчка. При постигане на три най-ниски цени за медикамент, лечебните заведения ще правят миниобществени поръчки между трите фирми, за да се достигне още по-ниска цена.

Лекарствата ще се търгуват по международно непатентно наименование.

Доставчиците, които искат да участват, също ще трябва да се регистрират. По време на търговете те няма да могат да виждат кой е възложителят на обществената поръчка за даден медикамент, но ще могат да виждат достигнатата най-ниска цена.

Относно въвеждането на пръстов идентификатор в болниците Пенков каза, че по закон НЗОК е задължена да направи уникални кодове на всеки един човек.

„Това задължение е произтекло във времето, то не е изпълнено до момента, защото се е преценило, че единният граждански номер е лична данна и затова всеки човек трябва да има някакъв друг идентификатор. Как да се постигне такъв тип идентификация? Най-лесният и най-евтиният начин е биометрията и създаването на такъв код“, посочи той.

С този код пациентът потвърждава, че е имало здравноосигурително събитие и така пациентът контролира системата, обясни Пенков.

Относно злаупотребите с източване на средства от НЗОК Пенков каза, че става въпрос за приемането на хора в болница не по показания и именно това трябва да ограничи идентификаторът.

Очакването на здравното министерство е, че осигурителните измами ще намалеят с поне 5% за първата година от въвеждането на идентификатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още