IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на БМГК съветва миньорите в Ораново да не изпълняват рискови заповеди

Ако някой нехае за безопасността, не е за нашия отбор, казва Иван Андреев, директор на Българска минно-геоложка камара

13:28 | 16.05.16 г.
Шефът на БМГК съветва миньорите в Ораново да не изпълняват рискови заповеди

Pаботниците и служителите, които работят в „Ораново“, да не изпълняват нареждания и заповеди, които са в разрез с установените норми и правилници и имат потенциал да застрашат здравето и живота им. Това призовава в своя позиция инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара (БМГК).

Позицията е публикувана на сайта на камарата. В нея Андреев припомня, че през 2013 година в мината са загинали петима души. Шест години по-рано също са загинали миньори. Преди това е била обгазена цялата смяна в рудника и са загинали двама миньори. 

Основен ангажимент на работодателя е да осигури здравословни и безопасни условия на труд, напомня Андреев. Той изтъква конкретни примери за остаряла нормативна уредба за сектора.

И цитира данни на Главна инспекция по труда за периода от юли 2013 г. до 10 май 2016 г., според които рудник „Ораново“ е бил проверяван 16 пъти от Регионалната инспекция. Констатирани са 105 нарушения, свързани с безопасността на труда.

"Преди два дни получих информация за поредната злополука в рудник „Ораново“. Двама колеги отиват на работа, за да изпълнят служебния си дълг, но вместо да се върнат вкъщи, ги откарват с линейки в тежко състояние", казва той.

Иван Андреев призовава оперативните ръководители, които работят в рудник „Ораново“, да не нарушават правилата за безопасни и здравословни условия на труд. Да изискват от собственика на мината да осигури подходящите условия за работа. Да възпрат всеки работник или служител, който, воден от страх от уволнение или други причини, настоява да извършва задълженията си с риск за неговия живот.

Шефът на БМГК съветва ръководството на компанията-собственик да преразгледа своите бизнес-планове и да осигури на достатъчно инвестиции, нужни за гарантиране здравето и безопасността на миньорите.
Той очаква синдикалните организации да застанат твърдо зад своите членове и категорично да защитят правата им.

В позицията си изпълнителният директор на Камарата настоява още държавната администрация категорично да покаже, че животът и здравето на гражданите стоят по-високо от всякакъв интерес.

„Ако собственикът продължава да действа неадекватно, да поеме отговорността и да затвори рудника. Да предприеме незабавни действия за приемане на чакащите актуализация правилници за безопасна работа и Минно-спасителните служби. Да осигури необходимите структури и работещи инструменти за контрол, така че максимално да се повиши нивото на безопасност“, настоява той.

„Ако някой нехае за безопасността, той не е за нашия отбор. Не можем да допускаме повече компромиси“, казва Андреев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още