IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби доставчик на автомобили "Лада" с над 20 хил. лв.

„Олимпиа – ауто“ е създавало впечатление, че е оторизиран представител на ОАО „Автоваз“ в България

19:15 | 20.05.16 г. 1
КЗК глоби доставчик на автомобили "Лада" с над 20 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 20 130 лева на „Олимпиа – ауто“ АД, гр. Сливен, заради въвеждане в заблуждение, съобщиха от КЗК.

„Олимпиа – ауто“ е участвало в процедури по Закона за обществените поръчки за доставка на автомобили Лада 4х4. При представянето на документи дружеството се е отъждествявало с официален представител за автомобили с марка Лада. Общото впечатление, което се създава в резултат на тези действия е, че „Олимпиа – ауто“ АД е оторизиран представител на ОАО „Автоваз“ в България и търговската му дейност е свързана изключително с автомобили с марка Лада.

Обстоятелството дали едно дружество е оторизиран дистрибутор на производителя и съответно предоставя оторизиран сервиз на продаваните продукти е от съществено значение за клиентите. Оторизираният дистрибутор предоставя гаранции и сервизно обслужване, като съществуват специални изисквания не само по отношение на лицата, които предоставят услугата, но и по отношение на техническите параметри и условия, при които услугата се предоставя, както и на използваното оборудване и вложени резервни части, посочват от КЗК.

Като съществена характеристика обстоятелството дали предприятието е оторизирано от производителя лице присъства като абсолютно необходимо условие за участие в обществени поръчки, липсата на което в някои процедури води до отстраняване на участника.

Поради това КЗК приема, че при представянето си пред потенциални клиенти - възложители по описания начин и създавайки невярна представа, ответното дружество представя в изопачен вид факти, отнасящи се до съществени характеристики на услугите по гаранционно обслужване на продаваните стоки.

Отчитайки вида на нарушението и обстоятелствата по осъществяването му, Комисията приема, че нарушението следва да бъде квалифицирано като леко.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ir_an
преди 7 години
Моля, променете си заглавието. То е точно толкова подвеждащо, колкото и обявеното фалшиво представителство от страна на фирма "Олимпия". Тази фирма НЕ Е ДОСТАВЧИК! Тя е един дребен прекупвач, чиито автомобили Лада не се знае от къде, как и по какъв повод са закупени. От завод АВТОВАЗ официално автомобили Лада за територията на Република България се изпращат само и единствено на оторизирания представител- хасковска фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още