IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя идеята за партньорства с ключови държави за миграцията

Оставането на Великобритания в ЕС е от общ интерес, заявиха министрите по време на заседанието на кабинета

13:30 | 22.06.16 г.
България подкрепя идеята за партньорства с ключови държави за миграцията

Българската страна ще подкрепи представената преди дни идея на Европейската комисия за партньорства с ключови държави в опит за ограничаване на миграцията на Стария континент. Решението за това е взето по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Предложението ще бъде обсъдено по време на срещата на лидерите на ЕС, насрочено за 28 и 29 юни. Целта е да бъдат предоставени възможности на мигрантите и бежанците да останат по-близо до домовете си, а в дългосрочен план – подпомагане на трети държави, за да се намалят първопричините за незаконната миграция.

Партньорството с третите страни ще става под формата на специално адаптирани „пактове“, които ще бъдат разработени спрямо нуждите и ситуацията във всяка държава, в зависимост от това дали е държава по произход, на транзитно преминаване или държава, приемаща голям брой разселени лица, съобщи преди дни ЕК.

Лидерите на ЕС ще дискутират още и споразумението между ЕС и Турция, подписано през март, и ще бъде направена оценка на първите резултати от дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции в рамките на Плана Юнкер.

По време на заседанието си днес българските министри са одобрили и позицията на България за Съвета по общи въпроси, който ще се проведе на 24 юни. На него ще бъде обсъден резултатът от референдума за оставане на Великобритания в ЕС.

Оставането на Обединеното кралство в Съюза е от общ интерес, ще заяви българският представител на заседанието. За насърчаване на позитивния вот на допитването, през февруари България подкрепи новата политическа договореност с Лондон, припомнят още от кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още