IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 500 работни места за българи са обявили компании от Германия

Обявените свободни места в държавите от ЕС чрез портала Eures надхвърлят 1,1 млн.

16:29 | 15.07.16 г.
Близо 500 работни места за българи са обявили компании от Германия

Близо 500 свободни работни места за българи са обявили компании от различни сектори в Германия. Това съобщават от Агенцията по заетостта, като се позовават на публикуваните обяви в страницата на портала Eures.

Най-голям е броят на свободните места за професионални шофьори – близо 300. Работодателите са от провинциите Бавария, Баден – Вюртемберг, Тюрингия, Саксония – Анхалт, Долна Саксония и Северен Рейн – Вестфалия.

Засилен е интересът и към квалифицирани технически специалисти. Повече от 100 са обявените места за българи с квалификация като електротехници, специалисти по мехатроника и електроника, монтаж и поддръжка на газови, ВиК и отоплителни инсталации, на климатични системи, електромонтьори и бояджии.

Германските работодатели очакват и около 50 експерти в областта на компютърните технологии – програмисти, администратори и графични дизайнери.

Традиционно се търсят специалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството като готвачи, помощник-готвачи и сервитьори, допълват още от Агенцията. Очаква се обявяване на още оферти, които ще бъдат насочени към зимния туристически сезон. Една от веригите за бързо хранене в Германия променя концепцията си и въвежда сервиране за клиентите си, поради което търси млади хора за работа в Мюнхен.

По-рано днес от статистическата служба на Германия съобщиха, че през 2015 година в Германия са влезли рекорден брой имигранти – над 2,1 млн. души. Основната причина за това е бежанската вълна от Близкия изток.

Данните обаче показват, че и граждани на ЕС, основно от Източна Европа, допринасят за увеличаването на броя на мигрантите в Германия.

През миналата година в Германия нов живот са потърсили 92 хил. румънци и по 40 хил. българи и хървати. Това са трите държави от ЕС с най-значителен дял на имигрантите в страната през миналата година.

Мрежата Eures беше създадена през 1993 година с цел да подпомогне държавите от ЕС да се възползват в пълна степен от единен трудов пазар. Услугите се изразяват в предоставяне на информация от бази данни за работодатели и работници и свободните работни места в отделните държави. В момента в държавите от ЕС през портала има над 1,1 млн. свободни работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още