IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отразяват събитията в Турция на българския туризъм?

Туроператори отчитат най-големия отлив на български туристи за Турция от 15 години насам

12:49 | 18.07.16 г. 3
<p>
	Курортът Анталия. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Курортът Анталия. Снимка: Pixabay

Има ли отлив на български туристи и анулирани резервации за Турция? Какви са загубите за българските туроператори и заплашва ли ги провален сезон? Какво могат да направят туристите, ако вече са платили почивката си, а не искат да пътуват към размирна Турция?

Това коментираха по bTV Джамал Кара и Нели Петрова – управители на туристически агенции, и Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Все още е рано да се говори за отлив на туристи на базата на последните събития, ще разберем от днес нататък“, каза Кара. Туроператорите увериха, че клиентите им не са усетили паника и заплаха, както и че са им предложили да ги върнат в България предсрочно, но никой не е пожелал.

На въпрос как ще процедират, ако туристи пожелаят да се откажат от екскурзията си, Кара каза, че от неговата компания могат да предложат други дестинации, извън Турция, вместо уикенд в Истанбул. Предлага се и възможност за замяна на екскурзиите. 

Като цяло повечето българи, заминали на почивка по курортите на южната ни съседка, имат желание да продължат ваканцията си и не са изявили желание да се завърнат по-рано, обясниха представителите на туристическите агенции.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма събитията оказват влияние, най-малкото психологическо, особено на хора, които пътуват с деца.

„Събитията в Турция няма как да не се отразят на туризма ни. Като цяло обаче българинът е доста по-спокоен и по-свързан с Турция, отколкото с други дестинации“, отчете експертът.

Драганов посочи, че до края на май, по данни на националната статистика, в Турция са отишли около 10 хил. туристи по-малко спрямо същия период миналата година.

Българският туризъм е облагодетелстван от случващото се в Турция, посочи Драганов. И уточни, че българските туроператори трябва да са спокойни относно нагласите на българските туристи към Турция като туристическа дестинация. По думите му спадът е минимален, а българинът е много добре информиран за събитията и винаги взема информирано решение за пътуването си.

Джамал Кара посочи, че има притеснения у някои желаещи да предприемат пътуване в посока Турция, но записванията продължават. Ако групите са малки, се обединяват с такива на други туроператори, каза той.

Нели Петрова, чиято фирма се занимава основно с почивки по турските курорти, призна, че този сезон наистина има отлив, може би най-големият от 15 години насам. „Търпим финансови загуби, но на този етап не са фатални“, каза тя.

Според Драганов Турция остава непредсказуема дестинация, но продължава да бъде изключително изгодна заради цените там. Сега е моментът да се улови изгодната ваканция за южната ни съседка, каза експертът.

Най-вероятно спадът на пътуванията за Турция от България на годишна база ще е около 10- 15%, прогнозира той. Очевидно е, че юли ще донесе по-сериозен спад в пътуванията на българи за Турция заради събитията от последния уикенд, но август месец също е решаващ за тази статистика, каза Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Ми както винаги - пак ще се ходи в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Сега е моментът да се улови изгодната ваканция за южната ни съседка, каза експертът.В програмата предлагаме:1.Пряко участие в терористичен акт, като потърпевш.2.Скок върху танк.3.Саляти и тичане под огън от въртолет и т.н.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Сега е моментът да се улови изгодната ваканция за южната ни съседка, каза експертът.В програмата предлагаме:1.Пряко участие в терористичен акт, като потърпевш.2.Скок върху танк.3.Саляти и тичане под огън от въртолет и т.н.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още