IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опит за преврат в Турция*

В страната е въведено военно положение и комендантски час, според медийни спекулации Ердоган пътува към Германия

23:23 | 15.07.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

 Снимка: Ройтерс

При опит за военен преврат в южната на България съседна страна Турция (член на НАТО) бе въведено военно положение и комендантски час.

В съобщение на нова организация, съставена от военни, се казва, че те са завзели властта, за да защитят демокрацията и човешките права. Текстът представлява електронно съобщение и е цитирано от турски телевизионни агенции. „Всички международни отношения на страната ще бъдат съхранени, а върховенството на закона е основен приоритет“, се казва в декларацията.

По-рано полицията в Истанбул затвори движението по двата моста над Босфора, предава Ройтерс, като се позовава на местни медии. Движението е забранено по Босфорския мост и по моста, кръстен на султан Мехмед Фатих, които свързват европейската и азиатската част на града. Причините за предприетите мерки не се съобщават.

Същевременно в турската столица Анкара се чува продължителна стрелба, съобщава Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал Press TV. Съобщава се, че над града има военни самолети и хеликоптери. Хеликоптери летят и над Истанбул.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че военни правят опит за преврат в Турция. По-късно той обаче добави, че става дума за действия на част от военните в страната, а виновните ще бъдат наказани. "Някои хора незаконно ангажираха действия извън командната верига", заяви Йълдъръм в коментари, излъчени от частния канал НТВ и цитирани от Ройтерс. 

"Правителството, избрано от народа, остава на власт. Това правителство ще си отиде само когато народът каже това", казва още турският премиер.

Всички полети от истанбулското международно летище „Ататюрк“, което стана арена на кървав атентат преди няколко седмици, са прекратени. Пред летището има военна техника.

 

Според американския телевизионен канал NBC турският президент Реджеп Ердоган пътува към Германия, където може да поиска убежище. 

 

След обявяването на новината доларът скочи с 3,4 на сто спрямо турската лира.  

Настоящият лидер на Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган, първоначално дойде на власт като министър-председател през 2002 г. и стана първият пряко избран президент на страната през 2014 г.  Той постепенно централизира властта в президентството, което преди това имаше до голяма степен церемониална функция.
 
Ердоган ограничи силно свободата на словото и изразяването. По-голяма част от политическата му подкрепа е концентрирана в селските райони, сред консервативните и мюсюлмански райони на страната.
 

Следете всичко на живо в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Тоя пак спря хаповете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
НЯМА КАК ДА ФАЛШИФИЦИРАШ ИЗБОРИ... НЯМА НАЧИН .. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ТИ ПИШЕ, ЧЕ НА 8 МЛН .ДУШИ СЕ ПОЛАГАТ 240 ДЕПУТАТА И НА ВСЕКИ ГЛАС СЕ ВЗИМАТ ПО 13 ЛВ. СУБСИДИЯ ТАМ Е РАЗКОВНИЧЕТО.. НИТО СМЕ 8 МЛН.ГРАЖДАНИТЕ, НИТО ГЛАСУВАТ ТОЛКОВА, И ТАКА, А ВИЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ Е ДОБРА. .АПО СКОРО Е СТАЛИНСКА И ЗАТОВА ИМАТЕ ТАКЪВ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ??????? ВЪОБЩЕ, АФЕРАТА КОСТИНБРОД, РОДИ БАРЕКОВ И ПРАТИ МАЯ ГАЛЕВА ОМБУДСМАН ...ВЪОБЩЕ ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Нали при ДРУГИЯ ДИКТАТОР, ЗАЩО РУСИЯ ИМА 15 РЕПУБЛИКИ, КОИТО ИМАТ САМО ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ В ТЕХНИТЕ ТЕРИТОРИИ.. ЯЕ ТОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ И ВАС И РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ ТУК, СЛЕД ВРЕМЕ .НАЛИ ЧЕРВЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 2
ideyazabulgaria
преди 7 години
Да, бе да, законното правителство на Ердоган е МИТ. Той го постигна с фалшификации на изборите в ЦИК, като Ердоган използва партията си с най-голяма квота в парламента, да захване с нея ЦИК и там на тъмно да сменят крайните числа. Същото става и в Русия, Путин непрекъснато е използвал властта на своята партия Единна Русия, заемаща 2/3 руския парламент, да захваща ЦИК и в нея да фалшифицира изборите. Същото става и в България от 70 години, откак комунистите управляват държавата. Бат Боко продължи практиката на БСП да фалшифицира изборите и от 2009 г е фалшифицирал всички избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 2
Hammer
преди 7 години
Странен преврат наистина..вместо да арестуват Ердоган и да установят контрол над медиите, след което да изпратят военни в ключови позиции, превратаджиите действат като пълни аматьори. Някакви военни от нисък ранг..без подкрепа дори от опозиционните партии..Защо въобще са опитали като е било ясно какъв ще е резултата? А кой печели от подобен "преврат"? Определено прилича на театър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
:) Току що Ердоган си президентската република, двмек султаната.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 7 години
а и се оказа че тези метежници изобщо май не са били за светска власт. Баси, сега ще излезе че Ердоган е демократ, защитава ревностно човешките права и поддържа светското. Леле, мале. На бел кон се върна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Всичко си беше цирк на самият Ердоган;) Цирка свърши, клоуна се върна сцената да обере овациите;) Спете спокойно;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 7 години
Абе и на мен ми се ще да е така, но не е - хиляди негови поддръжници са по улиците, мостовете на Босфора и летището. А и се появи новина че преврата е прекратен. Шепа военни метежници са били. Мама му стара - провалиха се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis21
преди 7 години
Проблема му е че няма поддръжници сред народа вече в градовете, кой ще излезе на улиците ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още