IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато къщата на комшиите се подпали...

Щом регионът на Югоизточна Европа е несигурен, големи инвестиции в България не могат да се очакват – не само от Турция, а по принцип, категорични са анализатори

08:16 | 22.07.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експертът не очаква, че големите турски инвеститори биха се оттеглили от България. Вероятно такъв процес може да се наблюдава при по-малките фирми – еднолични търговци, но в малък процент, каза той.

Илиев допусна, че може би кризата по-силно ще се усети в увеличаването на различията, които и сега се отчитат в търговската статистика. И сега България отчита към 50 милиона долара износ годишно за Турция от луксозни автомобили, а Турция не отчита такъв внос. Но с влошаването на икономиката тези различия ще се засилят. Такива големи различия при стокообмена се наблюдават при трикотажните изделия и конфекцията, тоест неща, които очевидно е, че се внасят с автобуси и така стоки от Турция минават през България за ЕС един вид полулегално. Тази практика вероятно ще се увеличи, което пък ще удари българските зеленчукопроизводители, посочи специалистът.

"Очаквам негативно влияние върху търговско-икономическите отношения, по-негативно отколкото с Гърция и Великобритания, но дано да е за кратко", каза още експертът.

Българските фирми в Турция най-малкото ще предприемат изчакване и известно време без да предприемат нищо, докато се ориентират в ситуацията. Поне докато трае извънредното положение никой няма да тръгне да прави бизнес в Турция, коментира Илиев.

Едва ли можем да говорим за ползи за България, може би някои конюнктурни ползи, които ще са малко от загубите.

Експертът очаква дребни турски бизнесмени да се прехвърлят в България, ако кризата се задълбочи, но ползите от това за нас биха могли да са много по-малки, отколкото продължителна криза.

Като цяло стокообoротът България-Турция ще посивее силно, реалният стокооборот вероятно по-малко ще пострада, но официалната статистика ще показва по-значителни спадове и в двете посоки.

Случващото се в Турция не помага на работещия бизнес у нас, както и на този, който очакваме да дойде. За бизнеса е важно да работи в спокойна обстановка, а тя в момента не е такава в Турция, което не помага на предприемачите да вземат инвеститорско решение, каза за Investor.bg Венцислав Венков, директор на Българско-турската икономическа камара.

Все още е рано да се правят категорични прогнози за спад на инвестициите. Факт е, че в последните месеци запитванията за инвестиции от турски предприемачи у нас се увеличават, отбеляза той. Все пак България винаги е била атрактивна дестинация за турския бизнес, защото има нисък корпоративния данък, лесен достъп до създаване на фирма, удовлетворяваща цена на труда, добрата практика на вече работещи турски фирми.

Надяваме се нещата да отшумят максимално бързо, за да отговорим като камара максимално на очакванията на бизнеса, каза Венков.

България ще търпи негативи, но страната ни може да извлече и ползи, смятат някои анализатори. Икономистът Евгений Кънев пред Bloomberg TV Bulgaria, че последните събития в Турция ще засегнат негативно инвестиционната активност в целия регион. Той определя събитията като „шоков обрат”, променил за кратко време отношението към региона, защото Турция е най-динамичната икономика на в тази част на Европа.

„Малките икономики винаги печелят, когато голяма икономика дърпа, и обратното, като страда, и те страдат”, каза икономистът.

Страната ни обаче може и да спечели от цялата ситуация, смята икономистът. По думите му българската икономика е интересна за стратегически инвеститори, които инвестират в производство и след това изнасят своята продукция, тъй като България продължава да бъде атрактивна по отношение на три компонента – ниска цена на квалифицираната работна сила, ниска цена на строителството и активите и ниските данъци. Тя е интересна за разходно-ориентирани бизнеси, свързани с производствения сектор.

Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 7 години
в последно време доста тъ.пи статии в тоя вестник ... ае пишете за истинските ни проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Абе не разбрахте ли, че ситуацията в Турция и ситуацията в Гърция и ситуацията в Украйна и ситуацията на Марс, са фактори, които безспорно влияят на инвестициите и бизнес климата и икономиката на страната, но много малко, в сравнение с бедствието пожарникар-черешар. Как мислите, кое плаши повече човека, който прави бизнес у нас, извънредното положение в Турция или това че вчера черешаря пак внесе промени в закона за ДДС, който с предишните промени стана пълна каша, а с тези вече не знам? Или пенсионната "риформа" плаши повече? Или ЦацаТум ЦацаТам дето атакува банки и оставя безнаказани кражби на фирми, измами и др?Стига димки! Това са проблеми, да, но са много малки (от наша си гледна точка) на фона на некадърното ни и корумпирано управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още