IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато къщата на комшиите се подпали...

Щом регионът на Югоизточна Европа е несигурен, големи инвестиции в България не могат да се очакват – не само от Турция, а по принцип, категорични са анализатори

08:16 | 22.07.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Все още не знаем накъде ще тръгне геополитически, но ако Турция започне да изгражда все по-близки отношения с Русия и Иран и "обърне гръб" на Европа и САЩ, цената на България ще става по-голяма като вход на турския капитал за Европа", каза експертът.

Кънев обаче не допуска, че при оттегляне на инвеститори от Турция те ще се насочат към България. Страната ни не е толкова привлекателна като пазар. Ние сме интересни за разходо-ориентирани бизнеси.

Много сектори в България ще пострадат от влошаване на ситуацията в Турция. Трудно е да посочим един или два сектора, които ще са засегнати, и други, които няма да бъдат засегнати, коментира Лъчезар Богданов от Industry Watch. „Износът на България за Турция е малко над 8%, а вносът от Турция е малко над 5%“, посочи Богданов.

Икономистът напомни, че Турция е наш съсед и най-голямата икономика в региона. А турските инвеститори бяха едни от първите, които навлязоха в дребния бизнес, в най-различни сектори, като започнем от преработвателната индустрия през търговията, така че връзките са трайни и доста силни и те са в почти всички сектори и за България това е по-скоро негатив, смята икономистът. По думите му Турция от една експортно ориентирана, конкурентоспособна икономика все повече се превръща в импортно зависима.

Туризмът на България също ще пострада от турската нестабилност, посочват представители на бранша у нас. И все пак мненията на експертите са разнопосочни. 

Според Румен Драганов българските туроператори трябва да са най-малко притеснени в европейски и световен мащаб, тъй като данните сочат, че интересът на българите към Турция се запазва. Нашите туроператори продължават да имат добри записвания и цените на пакетите за турските курорти са наполовина по-евтини в момента, отчете той. Според него хората, които се отказват от пътуванията си до Турция, са тези, които досега не са били там и вследствие на събитията имат уплах. Но туристите по турските курорти не са усетили ситуацията така. 

В същото време Драганов каза, че опасенията на българите и на туроператорите не са пресилени.

Според Байко Байков обаче българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.

Драганов засега няма притеснения за зимния сезон, защото още е далече, а очакванията на туроператорите са много добри заради ранните записвания, но конкретните прогнози ще се правят най-рано през есента.

Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), твърди, че между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план.

А след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Като цяло и много от българите ще продължават да се отказват от пътуванията си до Турция. Според него едва 30% от потенциалните 650 хиляди български туристи са изкарали почивка в Турция от началото на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 7 години
в последно време доста тъ.пи статии в тоя вестник ... ае пишете за истинските ни проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Абе не разбрахте ли, че ситуацията в Турция и ситуацията в Гърция и ситуацията в Украйна и ситуацията на Марс, са фактори, които безспорно влияят на инвестициите и бизнес климата и икономиката на страната, но много малко, в сравнение с бедствието пожарникар-черешар. Как мислите, кое плаши повече човека, който прави бизнес у нас, извънредното положение в Турция или това че вчера черешаря пак внесе промени в закона за ДДС, който с предишните промени стана пълна каша, а с тези вече не знам? Или пенсионната "риформа" плаши повече? Или ЦацаТум ЦацаТам дето атакува банки и оставя безнаказани кражби на фирми, измами и др?Стига димки! Това са проблеми, да, но са много малки (от наша си гледна точка) на фона на некадърното ни и корумпирано управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още