IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция окончателно поема работата на компанията за стратегически проекти

Регионалното министерство е предложило промени в устройствения правилник на Агенцията, дава ѝ допълнителни 12 щатни бройки

16:30 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Пътната агенция окончателно поема работата на компанията за стратегически проекти

Закриването на националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ върви към своя финал. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово с проект за промени в правилника на Агенция „Пътна инфраструктура“, която трябва да поеме работата на компанията – дейностите за доизграждането на магистралите „Хемус“ и „Струма“ и строителството на магистрала „Черно море“.

Текстовете са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации Strategy.bg. Становища могат да се пращат до 12 август.

Припомняме, че националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ беше закрита с промени в Закона за пътищата, приети в началото на тази година. Самата компания беше създадена от предишното правителство на Бойко Борисов с идеята по-добре да се управляват големите, ключови инфраструктурни проекти.

Всички неприключили процедури за обекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 - 2013 и Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, които са били в ресора на компанията, преминават към пътната агенция.

Заради поетите дейности в правилника са заложени допълнителни 12 щатни бройки за пътната агенция.

Основна цел на предлаганите промени е и преразпределението във функционално отношение между две основни за агенцията дирекции – „Управление на проекти, финансирани с национални и кредитни инвестиции“ и „Поддържане на пътната инфраструктура", което да обезпечи предстоящото изграждане на автомагистрала „Хемус“ и автомагистрала „Черно море“, посочват от регионалното министерство.

Дирекцията „Управление на проекти, финансирани с национални и кредитни инвестиции“ се предлага да бъде преименувана на „Управление на стратегически инфраструктурни проекти“. Към нея ще преминат дейностите по организирането, осъществяването, координирането и контролирането на дейностите по подготовка, възлагане, управление, отчитане и въвеждане в експлоатация на пътни инфраструктурни проекти, определени като стратегически за пътната инфраструктура в страната, в които попада и доизграждането на магистрала „Хемус“.

Дирекцията „Пътни такси“ пък се предвижда да осъществява събирането както на такси за ползване на пътната инфраструктура по време - винетни такси, така и на такси за изминато разстояние - ТОЛ такси, по републиканските пътища, предвид предстоящото въвеждане на ТОЛ системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още