IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгнаха масирани проверки на строителни обекти в София

Инспекцията по труда е установила нарушения по обектите, които създават опасност за работниците

15:26 | 09.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Екипи на Главна инспекция по труда са започнали от тази седмица масирани проверки на строителни обекти в столицата, съобщи социалният министър Зорница Русинова. 

Русинова съвместно с изпълнителния директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова и екип на инспекцията направиха проверки на два строителни обекта в Студентски град в София, съобщи БТА.

От инспекцията са установили, че след проливните дъждове снощи на обектите са оставени кабели и щепсели в локви. Други нарушения са необезопасен мачтов подемник, липса на табела за товароносимост и немаркирана опасна зона на самия мачтов подемник. Има и различни строителни материали на ръба на изкопа, което е потенциална опасност за работниците.

От ГИТ обясниха, че всяко нарушение е потенциален риск за трудова злополука. Санкциите са от 1500 до 15 хил. лева, както по отношение на спазването на изискванията за безопасност и здраве на работниците, така и за хора без трудови договори. 

Русинова посочи, че в строителството нарушенията са основно по спазване на безопасността на труда на работниците. От началото на годината ГИТ е направила 29 хил. проверки, като от тях близо 3000 са в строителния сектор, а около 30 на сто от нарушенията са по условията на труд и безопасност на работниците.

Тя посочи, че за миналата година са били ангажирани около 150 хиляди човека в строителството, а само за първото тримесечие на тази година са 120 хиляди. Министърът допълни, че на фона на растежа на строителния бизнес има около 5 процента спад на трудовите злополуки, особено в сферата на строителството.

Тя съобщи, че нарушенията тази година, констатирани от ГИТ, спрямо миналата номинално са повече, но по думите й това е така заради повечето проверки и интензитета на някои икономически сектори. 

За първите седем месеца са установени забавени плащания за 13,9 млн. лева, но вследствие на проверките на ГИТ изплатените заплати са около 9 млн. лева. За първите месеци на тази година около 5 млн. лева са санкциите, наложени вследствие на административни глоби, като близо 1 млн. лева от тях са в строителния сектор, каза социалният министър. 

Масирани проверки на строителни обекти се правят в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още