IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме от ЕК възстановяване на до 75% от разходите за борба с нодуларния дерматит

Досега няма нови регистрирани огнища на болестта, каза земеделският министър Десислава Танева

17:56 | 09.09.16 г.
Искаме от ЕК възстановяване на до 75% от разходите за борба с нодуларния дерматит

България ще поиска от Европейската комисия (ЕК) възстановяване на между 50% и 75% от разходите за справянето с заболяването заразен нодуларен дерматит, съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

България получи общо 150 хил. ваксини от ЕК, а останалите ги купи и до средата на юли приключи с ваксинацията в цялата страна. От тогава досега няма нови регистрирани огнища и може да се каже, че сме се справили с това предизвикателство, добави тя, цитирана от bTV.

Министърът отбеляза обаче, че в съседни страни развитието на болестта продължава и предизвикателството пред всички е какви мерки да се вземат и какви допълнителни научни изследвания за болестта са нужни.

По думите й най-важно сега е промяна на правната рамка и облекчаване на рестрикциите за търговия с животни, които са ваксинирани и вече имат изграден имунитет, както и промяна на регулацията за търговия с продукти от тях.

На пресконференцията присъства и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, който е в София за участие в конференция за борба с болестта.

Той отбеляза, че от изключително голямо значение за справяне със заболяването са регионалното сътрудничество и работата между отделните страни. ЕК е предприела вече редица мерки не само в страни от ЕС и ще продължи да полага необходимите мерки в бъдеще, заяви той.

По думите му масовото ваксиниране се е оказало най-ефективният механизъм за контролиране на разпространението на заболяването.

Андриукайтис допълни, че непрекъснато се следи ситуацията на място. „Когато има такава криза се изисква адекватно управление, винаги сме готови да предоставим необходимата техническа и финансова помощ, ако наистина има нужда от такава“, посочи той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още