IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жалбите при омбудсмана са нараснали двойно през последната година

Най-много жалби постъпват срещу доставчици на обществени услуги и срещу монополни играчи, каза Мая Манолова

10:20 | 20.10.16 г.
<p>
	Мая Манолова пое поста национален омбудсман точно преди една година&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Мая Манолова пое поста национален омбудсман точно преди една година Снимка: БТА

За една година има двойно увеличение на жалбите при националния омбудсман – с 60% повече спрямо предходната годината. Общо жалбите са 10 501, като 8 784 от тях са разрешени успешно. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ по повод 1 година на поста. Днес тя ще представи подробен отчет за работата на институцията.

Най-много жалби и сигнали постъпват срещу доставчици на обществени услуги и срещу монополни дружества, коментира Манолова. Според нея има и по-значими резултати по отношение и на редица инициативи, като например падането на ДДС върху дарените храни. Битката срещу колекторските фирми също постигна резултати. 

Ръстът на жалбите срещу Топлофикация е от 216%, срещу арбитражните съдилища – 505%, а срещу банките - над 200%.

Като победи на институцията, постигнати в последната година, Манолова посочи решението за отпадане от догодина на ДДС върху дарените храни, отпадането на правото на частните арбитражни съдилища да съдят потребители, реформата в детското правосъдие чрез закриването на интернатите.

По думите й институцията реално решава проблемите на хората

По отношение на промените в Изборния кодекс Мая Манолова каза, че се приемат текстове, които имат конституционен проблем, и попита с какво българите, живеещи на територията на ЕС, са различни от тези, живеещи в други държави по света.

По време на пресконференция, на която отчете дейността на институцията*, Манолова каза, че общо 28 420 души са потърсили помощ от омбудсмана от встъпването й на поста. От институцията са отправили 2379 препоръки към държавни и общински органи, внесли са девет законопроекта в парламента и са изготвили пет доклада. Манолова отчете и че четири пъти са сезирали Конституционния съд и два пъти - върховните съдилища, пише БТА.

Сред несвършената си работа Манолова отбеляза проблемите с "Топлофикация", злоупотребите на банките и фирмите за бързи кредити и неуспеха да се предотвратят случаите с връщането на турски граждани обратно в Турция. Омбудсманът посочи като приоритет проблемите с "Топлофикация".

Манолова съобщи още, че 7650 ваучера на стойност 153 хил. лева ще бъдат предоставени на семействата на миньорите в рудник "Бабино". Ваучерите са били предназначени за пенсионери в рамките на кампанията "Великден за всеки", но не са потърсени от получателите им, допълва БНР.

* Допълнена към 14.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още