IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия на НС прие отпадането на ограниченията за изборните секции в ЕС

Опцията "не подкрепям никого" ще се отчита при резултатите от гласуването само за мажоритарните избори, но не и при парламентарен вот

18:57 | 19.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Правната комисия на НС прие отпадането на ограниченията за изборните секции в ЕС

Правната комисия на Народното събрание е приела промените в Изборния кодекс, с които отпадат ограниченията пред откриването на изборни секции в държавите от Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресцентъра на Реформаторския блок.

Предложението за промени в закона в 12 без 5 беше договорено вчера между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) изнесе данни, че подадените заявления за разкриване на секции за гласуване в чужбина са значително повече от максимално разрешените в закона 35.

Това ограничение, прието преди няколко месеца след ожесточени дебати, се оспорва пред Конституционния съд от омбудсмана Мая Манолова.

Така ограничението няма да се прилага за държавите от ЕС, където има най-големи проблеми с броя на изборните секции. В тези страни ще могат да се разкриват и повече секции според броя на постъпилите заявления, обясни депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Делчев допълни, че народните представители от неговата партия са подкрепили и законопроекта на управляващата коалиция, според който т.нар. квадратче в бюлетината с „не подкрепям никого” ще се отчита при резултатите от гласуването само за мажоритарните избори – за президент и за кметове. Така при изчисляването на прага за влизане в Народното събрание гласовете „не подкрепям никого” няма да се отчитат и няма да се стига до изкуствено завишаване на бариерата за влизане в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още