IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат ограниченията за броя на избирателните секции в ЕС

ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт постигнаха обща позиция по предложените промени в Изборния кодекс

19:37 | 17.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт постигнаха обща позиция по предложените промени в Изборния кодекс, свързани с секциите в чужбина и проблемното квадратче "Не подкрепям никого". Това съобщи председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов на брифинг в парламента след среща на премиера Бойко Борисов и представители на трите политически формации в управлението. На разговорите в Народното събрание присъстваха и министрите Петър Москов и Николай Ненчев. 

"Няма да зарадваме опозицията, смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност, заяви Симеонов. Не виждаме каквито и да било основания за промени във взаимоотношенията в парламента от една страна и в правителството от друга", добави той.

"ГЕРБ, РБ и ПФ ще подкрепим предложение да няма ограничение за секциите в чужбина в страните членки на ЕС, за останалите държави остава ограничението от 35 секции", каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. "Относно квадратчето "Не подкрепям никого" реформаторите ще внесат предложение гласуваната методика в Изборния кодекс да не се използва в мажоритарни избори, т.е. - президентски и кметски. По този начин опасенията на обществото, че може да се манипулира вота ще отпаднат и бариерата за парламентарни избори ще остане 4 процента", обясни Зеленогорски. 

В момента Изборният кодекс предвижда, че за всички видове изборите гласовете "Не подкрепям никого" са действителни, но се изваждат от общия брой гласове при определяне на изборните резултати. Според постигната от управляващите позиция тази методика ще се запази за пропорционални избори (парламентарни), но няма да се прилага за мажоритарни (президентски). 

"Каквото Зеленогорски предложи - и така се разбрахме и с патриотите - да го входират веднага, ние ще го подкрепим, заради стабилността и на коалицията, и на направеното от правителството за две години", коментира премиерът Бойко Борисов на брифинга в парламента. "Ако не се бяхме разбрали, това щеше да означава, че вече нямаме коалиция и оттук нататък следват конституционни форми и решения на всяка една партия поотделно", добави той.

Борисов припомни, че преди няколко месеца са направили компромиси по Изборния кодекс заради стабилността на правителството и в един момент пред обществото е възникнал въпросът, едва ли не че някой иска да има служебна победа или да толерира някой от кандидатите или най-вече да ограничи гласа на българите в Европа и света. Той посочи, че сега с махането на ограниченията за броя насекциите в ЕС, с възможността да има повече от една урна,ще се даде възможност на сънародниците ни да гласуват. "Това прословуто квадратче "Не подкрепям никого" ГЕРБ няма никаква идея нито дали е хубаво, дали е лошо", посочи той. 

Премиерът изрази надежда промените, за които са се договорили днес, да бъдат внесени в деловодството на парламента още днес и всички партии да са в пленарна зала, за да ги подкрепят и да станат факт. "Всяка от партиите си има свой кандидат на президентските избори, пожелавам успех на всички", заяви още Борисов. "Опонентът на ГЕРБ е БСП", добави той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 7 години
спечелете само че със негативен вот НЕ може пак трябва да сложите някой и тогава ШЕ се изпокарате че 9 от 10 пак няма да го искатто като 10 мъже да са недоволни от труженичка която правви френска любов ама никой не може дая смени той да прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Защо маркиралите празното квадратче трябва да се махат от общият брой като невалидни.Аз не искам да гласувам за никой. С тези които маркираме това квадратче можем и да спечелим изборите. Тогава или да се явяват нови кандидати или да закриват президентството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още