IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките бизнеси се местят в България, за да избягат от строгите икономии

Броят на базираните в страната ни гръцки компании е нараснал до 17 хил. от 2000 през 2010 г.

10:57 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Склад на гръцка логистична компания в Петрич. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Склад на гръцка логистична компания в Петрич. Снимка: архив Ройтерс

Броят на членовете в търговската камара в Серес е намалял до 10 хиляди от 17 хил. преди кризата, след като редица компании са били закрити. От тях 1000 са се премести в България, казва председателят на камарата Христос Меглас.

Преместванията са довели до ръст на безработицата до 29,1% през 2015 г. от 13,8% пет години по-рано. БВП на глава на населението е спаднал с 15% до 8676 евро за региона, което е вторият най-нисък в Гърция. През 2008 г. е възлизал на 11 421 евро.

„Серес е жив пример за това как богатите стават бедни. Бяхме един от най-богатите региони, сега сме сред най-бедните“, казва Меглас.

Текстилните индустрии са закрити, а през последните години три от четири завода за обработка на домати са спрели дейност.

Василис Кампанис, председател на гръцката Федерация на данъчните консултанти, казва, че офисът му е залят от запитвания на гърци, които искат да преместят дейността си в България.

Данъчни облекчения и по-проста система за регистриране на компании в Гърция са единственият начин да се привлекат обратно фирмите, казва той.

Намаляването на данъците обаче е малко вероятно. Тази година Гърция одобри пакет от нови данъчни и пенсионни реформи съгласно условията на третия спасителен заем на стойност 86 млрд. евро.

В Петрич гърците се събират в кафенето „Акрополис“ с две гръцки знамена на балона.

Вагелис, собственикът на кафенето, се премества в България, след като гръцките власти го глобяват с 3000 евро за това, че е закъснял с регистрирането на свой служител.

„В Гърция те просто взимат, взимат, взимат“.

Лицето му се сбръчква на въпроса дали Гърция му липсва.

„Чувствам се ужасно да живея тук. Но имам деца, които трябва да издържам. Гърция не ми остави избор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
osoitza
преди 7 години
напоследък по улиците на София, в трамвая в ресторанта все по-често може да се чуе гръцка реч и това не са само студенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още