IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция "Митници" внесе над 8,25 млрд. лева в хазната през 2016 г.

Приходите от акцизи на горива се увеличават с 4%, а от алкохолни изделия - с над 5%, сочи отчетът на ведомството

11:10 | 26.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Агенция „Митници“ внесе над 8,25 млрд. лева в държавната хазна през 2016 година. Спрямо 2015 година сумите се увеличават с 2,4%, сочи отчетът на институцията. Постъпленията от мита, ДДС при внос, акцизи и глоби се оказаха и с 3,5% повече от заложеното в Закона за държавния бюджет.

Приходите от акцизи надхвърлят 4,87 млрд. лева, от които 4,8 млрд. лева са постъпили в държавния бюджет. От Агенцията отчитат, че са преизпълнили заложените приходи – с 6,8% спрямо 2015 година и с 4,4% спрямо плановете за 2016 година. От данните е видно, че приходите от акциз на тютюневи изделия през миналата година са 2,3 млрд. лева, а от горива – 2,2 млрд. лева. От акцизи на алкохолни напитки приходите са в размер на 214 млн. лева.

През последната година правителството на Бойко Борисов направи заявка за намаляване на контрабандата, което да се отрази и в ръст на приходите от акцизи. През 2016 година увеличението при горивата е от 4% спрямо събраните приходи през 2015 година.

Приходите от акцизи на тютюневи изделия растат с 5,1% повече спрямо предходната година. При алкохолните напитки пък ръстът е с малко над 6% на годишна база.

Приходите от данък добавена стойност (ДДС) при внос през 2016 година са в размер на 3,27 млрд. лева, което с 3,9% над планираното. Основната част от вноса формират суровини, а цените им през миналата година паднаха, отчитат още от Агенцията.

През 2016 година ведомството е събрало 173 млн. лева от мита, което представлява 115,4% изпълнение на заложените в държавния бюджет приходи по това перо. Ръстът се дължи на по-големите обеми обмитявани стоки и разширяването на обхвата на защитната политика на ЕС в областта на търговията.

Общото количество наркотични вещества и прекурсори, задържани от Агенция „Митници" през миналата година, възлиза на над 3,7 хил. килограма в 99 случая. Наблюдава се нарастване спрямо предходната година, както при задържаните количества (три пъти), така и при броя на случаите (с 10%). Марихуаната е най-често задържаният вид наркотик на границите на страната през миналата година, става ясно още от отчета на ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още