IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински служители ще учат как се управляват безопасно язовири

Съоръженията ще бъдат класифицирани според потенциалния риск

17:13 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще обучава представители на общините как да управляват безопасно язовирите, които стопанисват. Това стана ясно днес на среща с Националното сдружение на общините (НСОРБ), съобщи Агенцията.

В момента около 90% от всички язовири на територията на страната са общински, заяви  заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

Започнала е работа и по класифициране на язовирите според големината им и риска, който евентуално биха носили.

По време на срещата е представен и анализ на добри чуждестранни практики като се отчитат различни характеристики на язовирите като големина, потенциален риск за човешкото здраве и за материални щети, които може да предизвикат.

Предварителните оценки на ДАМТН са, че ако тези критерии залегнат в нормативната уредба, броят на водните басейни, за които в момента отговаря държавната агенция, ще намалеят с около 2 хил. (сега те са над 5 100). Същевременно това ще освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на другите язовири.

Според изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова това ще реши много от проблемите на общините, защото към момента те трябва да отговарят на едни и същи изисквания за всички водоеми, които стопанисват, а това често е невъзможно.

Общините изпитват сериозно затруднение и за назначаване на оператор на всеки язовир, каквото в момента е изискването в закона.

От Агенцията вече са започнали разговори с няколко висши учебни заведения за разкриване на хидроинженерни специалности.

Общините са сред основните собственици на язовири в България, като управляват общо 4198 водни басейна.

„Общините не разполагат с пари, ако след предстоящите проверки на общинските язовири се стигне до по-сериозни предписания за по-сериозни ремонти на язовирни стени и преливници“, каза междувременно Гинка Чавдарова пред БНР.

Агенцията припомня, че след законови промени в началото на 2016 г. ДАМТН бе определена за институцията, която контролира язовирите. Година по-късно инспекторите са проверили над 5 хил. язовира, а направените предписания са повече от 4 хил. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още