IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отмени отдаването на пристанищния терминал Видин-юг на концесия

Избраният концесионер "СКМ Порт Видин" не е предоставил нужната документация

15:33 | 22.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на Министерството на транспорта за отдаване на концесия на пристанищния терминал Видин-юг, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Процедурата за отдаване на концесия на пристанището беше открита през август 2016 година, а концесионерът беше избран с решение на транспортното министерство от 2 декември 2016 година. За победител в процедурата беше посочена новосъздадената фирма „СКМ Порт Видин“.

Концесията беше за срок от 35 години, а годишната такса, която операторът на порта трябваше да плаща, е 8 хил. лева.

В КЗК обаче получиха жалба срещу това решение от „АВВ Електрифициране“. Компанията посочи, че фирмата, спечелила търга, е нарушила правилата, неподавайки пълния обем от нужната документация, както и че документите не са подадени с определеното от закона означение.

В допълнение и комисията, анализирала предложенията, не е посочила мотиви за своя избор, което също е нарушение на законовите разпоредби. Последното заседание на тази комисия е на 14 ноември, а решението на Министерския съвет за концесията на пристанищния терминал е от 2 декември. Липсва обаче информация за датата, на която е изготвен протоколът за избор на концесионер, посочва още жалбоподателят.

Проверката на антомонополната комисия показва, че част от точките в жалбата на „АВВ Електрифициране“ са основателни и на базата на това определя като незаконосъобразно решението на Министерския съвет за определяне на концесионер за Пристанищния терминал Видин-юг, който е част от пристанището за обществен транспорт с национално значение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още