IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Смилов: 50% от българите имат доверие в европейските институции

По-важно е да инвестираме повече в съдържанието, а не да се фокусираме върху посрещането на гостите по време на българското председателство на ЕС

11:05 | 30.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България по последни изследвания около 50% от хората имат доверие в европейските институции, което е много високо, ако го сравним с доверието в парламента, в правителството, да не говорим за съдебната власт. Стойностите за тези институции понякога падат под 10%. Това каза пред БНР доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии по повод доклад за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз (ЕС).

Документът, подготвен по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент, ще бъде представен официално днес в София.

Целта на доклада е да представи как се е отразил процесът на европейска интеграция върху развитието на България, анализират се политическите и икономическите аспекти от членството на страната, политиките на общността, свързани с гражданския сектор, образованието, науката и културата. Документът показва историческото развитие на България в тези сфери, като разглежда не само десетте години на членство, но и предприсъединителния период. Освен това се прави и сравнение с държави, със сходни на България характеристики, които в момента са извън Европейския съюз.

По думите на Смилов една голяма част от нашето общество ще се съгласи, че общата оценка е позитивна. „Докладът се опитва да илюстрира наистина тези позитиви, както и там, където има предизвикателства и несвършена работа, също да бъде отчетено“, каза още той.

Според него българското председателство на Съвета на ЕС е една много голяма възможност за страната ни. Смилов изрази надежда, че ще съумеем да се възползваме по най-добрия начин от нея. „Мисля, че ще се справим. Не виждам някакви особени  причини България да не е успешен председател на ЕС. Не трябва обаче да подхождаме към това само от организационната му страна, а и от към въпросите пред, които стоят пред ЕС в момента – Brexit и неговите последици, a също и бъдещето на общността“, каза още експертът.

Той уточни, че Бялата книга, която беше публикувана от ЕК, даде някакви варианти, по които да се мисли в този период и България трябва да формира първо своя ясна, национална концепция.

„По-важно е да инвестираме повече в съдържанието, а не да се фокусираме върху посрещането на гостите. Нямаме ресурси да налагаме нашата визия, но е редно да направим анализ на най-приемливите за нас решения“, посочи Даниел Смилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още