IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев очаква обвинението срещу него да падне в съда

Не съм направил нищо нередно, върша си работата професионално, отговори министърът в ново изявление

17:59 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на здравеопазването</em></p>

Снимка: Министерство на здравеопазването

Започналото разследване на прокуратурата срещу служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев няма да издържи в съда. Това се посочва в ново съобщение от Министерството на здравеопазването по повод започналото производство.

Вчера специализираното звено „Антикорупция” в прокуратурата обвини служебният министър на здравеопазването в престъпление против реда на управление. Според магистратите той е заплашил с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник.

Вероятната причина с казуса да се занимава Специализираното звено „Антикорупция“ е очевидният опит делото да остане непублично, а истината - скрита, посочва се в съобщението на пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Илко Семерджиев очаква, че производството или ще бъде прекратено поради липса на доказателства и защото е ясно, че няма да издържи в съда, или ще бъдат потърсени други поводи за отправяне на нови обвинения с цел компрометиране.

„На всички, които ми имат доверие, искам да заявя – не съм ви подвел, не съм направил нищо нередно, върша си работата професионално, отговорно и смело. Така ще продължа и занапред“, посочва министърът, цитиран от пресслужбата на ведомството.

В новото изявление на Семерджиев се посочва, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения. Що се касае до твърдението, че министърът може „да направи и други неща“, това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на Министерството на здравеопазването, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ.

От ведомството обясняват, че установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, а не в Google или в Търговския регистър.

Семерджиев отбелязва още, че още преди три години директорът на Агенцията Асена Стоименова е отстранила заемащия длъжността зам.-директор на ИАЛ и оттогава досега такъв не е назначаван, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията.

Според съобщението ИАЛ, освен еднолично управлявана, е и в нарушение на закона, пише още в съобщението. „Това означава, че считано от 2013 г. времето, в което директорът на ИАЛ е бил в отпуск, болнични, командировки и др., институцията е била управлявана незаконосъобразно и издадените през това време административни актове са атакуеми. Няма министър, който да е достатъчно отговорен към задълженията си и да не санира този очевиден факт на нарушение“, посочва се в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още