IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК е отпуснала 20% по-малко направления на общопрактикуващите лекари

Много от пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания, твърди зам.-председателят на Българския лекарски съюз

11:50 | 18.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е отпуснала този месец около 20% по-малко направления на общопрактикуващите лекари. Това обяви в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова. По думите ѝ много от пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания.

Д-р Павлова обвини за създалата се ситуация чиновниците в Здравната каса.

„За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари, са намалени приблизително с около 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите. Те няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания, няма да могат да направят пълния брой прегледи за диспансерните си диагнози и изследвания. Когато имат някакъв здравословен проблем, те няма да могат да бъдат консултирани от специалист, който съответно да назначи изследвания“, обясни Павлова пред БНР.

Тя обобщи, че проблемът не е в намалената бройка направления, а в това, че за тях има осигурени средства. „БЛС е договорил тези суми и те са в касата. Интересно е защо НЗОК икономисва тези средства. Това е престъпно, защото се икономисва от здравето. Икономията, която касата е реализирала в извънболничната помощ при общопрактикуващите лекари и специалистите, е точно тази сума, която трябва, за да се покрият трите процента, които сме договорили за увеличаване на дейността в болничната помощ“, допълни тя. 

Според нея чиновниците от НЗОК се опитват да преразпределят средствата, като спестяват от извънболничната помощ и пренасочват икономиите към болничната помощ, а суми за болнична помощ пък се насочат за лекарства.

На практика парите, които са договорени за извънболничната помощ, не се дават, категорична е тя. 

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че ако има сигнали за нарушения от страна на Здравната каса, ще бъдат предприети съответните мерки.

„Решение на този проблем трябва да се намери, защото болничната помощ не бива да бъде поставяна в условия на дефицит. Ние знаем каква бюджетна рамка сме приели за 2017 г. и в тази бюджетна рамка имаше 222 млн. лв. повече за здравноосигурителни плащания. За нас наистина е озадачаващо как на петия месец от бюджетната година се оказва, че вече имаме дефицити", коментира Дариткова пред БНР.

"Трябва всеки здравноосигурен гражданин да знае, че ще получи този обем медицинска помощ, който е разписан в основния пакет“, обясни още тя.

Тя добави, че революционните действия в сектор "Здравеопазване“ никога не водят до добри решения.

Днес предстои управителят на Здравната каса Галинка Комитов да обясни пред парламентарната здравна комисия как се изпълнява бюджетът на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още