IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Ефектът от еднодневните трудови договори е положителен

Еднодневните трудови договори водят до изсветляване на заетостта в растениевъдството, отчете министърът на труда

14:38 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ефектът от еднодневните трудови договори е положителен и води до изсветляване на работната сила в растениевъдството. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния контрол, предава БТА.

По думите му потвърждение на това е, че при много повече проверки, направени от контролните органи през 2017 година, са установени по-малко случаи на работа без трудов договор. През 2017 г. в отрасъла са извършени 5030 проверки при 3910 през 2016 г., като през миналата година са установени с 204 случая по-малко на работа без трудов договор. За сравнение, през 2016 г. броят им е бил 242 при много по-малко извършени проверки, което е индикация за положителния ефект от контролната дейност, свързан с изсветляване на работната сила в отрасъла, отчете Петков.

Той посочи, че през 2017 година Главната инспекция по труда е предоставила 204 780 образци на еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. В сравнение с 2016 година - първата, през която разпоредбата действа целогодишно, се отчита ръст на реално използваните договори с 15 582 броя. 

Отчетено е нарастване на броя земеделските стопани, регистрирали образци на еднодневни трудови договори - до 2004 броя от 1873 броя през 2016 г. Увеличението на броя на земеделските стопани, както и реализираният ръст на използваните договори, се дължат почти изцяло на производители, които обработват по-малки площи - под 100 хектара. По думите на Бисер Петков това от една страна е индикация за изсветляване на работната сила в растениевъдството, а от друга - за това, че те са по-достъпни благодарение на облекчения процес на администрирането им.

Министърът припомни, че еднодневните трудови договори са само една от възможностите, регламентирани в Кодекса на труда за сключване на срочни трудови договори. Предимството им е, че наетите по силата на този вид договори не губят права за социално подпомагане и обезщетения за безработица, което позволява в трудова заетост да бъдат обхванати трайно безработни социално слаби хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още