Според европейските регламенти е позволено в козунаци и други тестени изделия да се влагат сухо мляко и яйца на прах.
Това каза Бистра Иванова от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на проверка в търговски обекти за качеството на продуктите, които традиционно пазаруваме за Великден, предаде БНР.
Коментарът е във връзка с проучване на Асоциация "Активни потребители", според което в козунаците – индустриално производство липсват прясно мляко и яйца.
"За съжаление, нямаме български държавен стандарт за козунака, който би поставил рамката на суровините, които могат да се влагат“, заяви експертът.
Така продажбите на козунаци, чиито съставки не са вредни и са в съответствие със законодателството, няма причина да бъдат спирани от Агенцията.
Коментар по темата на Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" за Bulgaria ON AIR вижте във видеото!


"Toха" взе приз за цялостно представяне на кулинарния фес за Никулден във Варна (СНИМКИ)
Спипаха двама гастрольори, тарашили жилища и автомобили във Варна
Трима мъже от Попово са загиналите при зверската катастрофа край Търговище
Няма опасност за околната среда заради авариралият танкер край Ахтопол
Никола Цолов спечели първия си подиум във Формула 2
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
Биткойн опциите показват, че трейдърите се подготвят за крипто зима
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Кадиров: Зеленски отдавна не е легитимен президент на Украйна
Спират камионите през „Капитан Петко войвода–Орменио“
Защо туристи посещават места на зверства?
Община Царево задейства системата BG Alert
Идеи за коледни подаръци под 50 лева
преди 7 години Май всичко ще се наложи да си правим сами вече. След няколко години експерименти аз успях да се науча да си правя страхотен домашен козунак. За да не се лутат и други като мен, купих адрес за рецептата си. Не знам колко време ще го плащам, но пробвайте, може още да работи: kozunak.top отговор Сигнализирай за неуместен коментар