IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: Инвестициите ще са основен двигател на растежа в България занапред

Страната заслужава по-висок кредитен рейтинг, коментира главният икономист за ЦИЕ на банката

13:27 | 18.04.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Глобалната икономика

Според прогнозите на банката растежът на глобалната икономика ще остане силен и през тази година, особено в Европа, и по-конкретно Централна и Източна Европа. И тук обаче потреблението се отдръпва като основен двигател на растеж, бивайки заменено от частните инвестиции.

Има няколко основни причини за ръста на инвестициите в Европа, обясни Букша. Първата е, че компаниите привършват със свободния си капацитет. На второ място е фактът, че частният сектор изпитва трудности с намирането на служители и затова се опитват да подобрят ефективността си. Третата причина са най-ниските в историята разходи за заеми.

Възстановяването на инвестициите  може да се види в четирите основни икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания, и вероятно ще продължи и занапред.

Това, което липсва, е инфлация в еврозоната и банката не очаква силно ускоряване в близко бъдеще. Въпреки надеждите на Европейската централна за доближаване до целта от 2% вероятно няма да стигнем до нея в близките няколко години, заяви Букша.

Прогнозите на банката по отношение на паричната политика на ЕЦБ са банката да прекрати програмата си за количествено облекчаване в края на 2018 г. и да започне първо повишаване на депозитните лихви от средата на 2019 г., като изходът от отрицателните ще бъде в края на същата година.

За САЩ банката очаква икономиката ѝ да се забави рязко през следващите три години. Основна причина за това ще бъде данъчната реформа, както и навлизане в рецесия след най-дългия период на растеж в историята. „Дори да има забавяне обаче, то ще бъде доста по-слабо в сравнение с това от 2008 г“, заяви икономистът.

По отношение на ЦИЕ UniCredit очаква България да бъде с втория по-бързина растеж след Унгария през 2018 г. и с най-бързия за 2019 г. Икономиката в региона ще продължи да се разраства над потенциала си, но няма да се стигне до прегряване.

Правителствата се простират над възможностите си, смята Дукша, но това не важи за България, защото нито дефицитът, нито дългът са проблем за страната. Тя дори трябва да има по-висок кредитен рейтинг от този в момента, подчерта отново той.

Макар че преките чуждестранни инвестиции спадат в региона, България е една от водещите страни по ръст на инвестициите. Повечето страни заместват спада на ПЧИ със средства от европейските фондове, но това не се случва в България. Според данните тя е на второ място в ЦИЕ по инвестиции като процент от БВП, като само Чехия е преди нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 6 години
А приемаш ли ГИНКА да тегли кредит за жилище , а ти да и го плащаш?!!То е същото както и с ЧЕЗ!!ГИНКА тегли заем и става собственик на ЧЕЗ , а ние милионите българи с цената на тока иго плащаме!!Същото е и с АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ве !!Заема който плащаме на кредиторите им е 13,2 милиарда лева!!!КРАСИВИ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДКИ В КОИТО СА ВПРЕГНАТИ КАТО ТРИ СИНДЖИРА РОБИ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ!!СТАВА ЛИ ТИ ЯСНО СЕГА ЗАЩО ТОКА НА АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ И ТОЛКОВА СКЪП СПРЯМО ТОКА НА ТЕЗ 2 ?!Не коментирам, това дали те работят или НЕ, само те питам ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ТОВА ДА ПЛАЩАШ ЗА РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ на тези американски централи, А ЕДНАТА ОТ ТЯХ ИЗОБЩО ДА НЕ ПОДАВА И ЕДИН КИЛОВАТ В МРЕЖАТА НА НЕК , защото тока който изнася е с отделен електропоровод и е САМО ЗА ТУРЦИЯ!!КОЙ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТАЗИ "АМЕРИКАНСКА ЦЕНТРАЛА НЕ РАБОТИ ИЗНАСЯ ТОКА ЗА ТУРЦИЯ И КОЙ И ГО ПЛАЩА?!Естествено българското народонаселение, което става все по малко , а товара става все по голям!!Докога ще издържи според теб магарето в което са ни превърнали и управляващи и опозиция?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Благодаря от инвеститори като ГИНКА !!Тя тегли заеми за да закупи активите на ЧЕЗ , а ние и ги плащаме с цената на тока!!На тази ИЗМАМА вие инвестиция ли му викате??За мен това е ОМРАЗЕН ДЪЛГ отговорност за който имат и двете страни по залога споразумели се в отсъствието на ТРЕТАТА ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПЛАЩА ДЪЛГА СТРАНА !!Ами "американските" МАРИЦИ, които ни спретнаха без да знаем дълг от 13,1 милиарда лева?? Обслужването на заема бе вкарано от КЕВР в цената на тока!!Къде е представителността на милионите българи на които е натресен този ДЪЛГ?!За това безумие при което "АМЕРИКАНЦИТЕ" придобеват МАРИЦИТЕ, а ние простосмъртните наивници им плащаме ЗАДЪЛЖЕНИЕТО към БАНКИТЕ - КРЕДИТОРИ , през 2013 година бе информиран ЦАЦАРОВ!!ДОСЕГА НИ ВОПЪЛ НИ СТОН ОТ ПРОКУРАТУРАТА. Как приемате господин Цацаров ние да плащаме без да сме уведомени ОМРАЗНИЯ ДЪЛГ на някакви "американски" тарикати , при което не НИЕ , а ТЕ се превръщат в СОБСТВЕНИЦИ НА АКТИВИТЕ?!ПОДОБНА НАГЛОСТ КОРУПЦИЯ И БЕЗОЧИЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМА НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
Чакай, чакай, чакай! Кои инвестиции? Че нещо кредита за покупка на празно жилище, не мога го приема за инвестиция. Миналата година ясно показа, че индустрията е намалила инвестициите, а отделно заявиха, че и тая година ще има намаление. Да, държавата трябва да увеличи капиталовите разходи, че иначе горят средствата от ЕС, отделно и след две нулеви, хайде много слаби, години е нормално да има там ръст. Отделно добавете постоянния ръст на заплати и намалените печалби на компаниите, то нормално всичка отива в...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
thehappyroger
преди 6 години
До 2030-та един град смехономика, основно чуждестранни компании докато им е изгодно в БГ с работещи в тях малко по-млади хора, че даже и свестни, 5 човека, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, особено в ромската провинция, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет ще ги събирате на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове предстои да изгърми, както и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм. Успех с планетарните промени ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още