IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов подаде оставка*

Вицепремиерът заяви, че не е взел решението под натиск и то се дължи основно на негативите върху правителството от „медийната кампания“ срещу него

19:48 | 16.11.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Това заяви самия той по време на извънредна пресконференция.

По думите му решението е взето единствено и само от него след консултации с парламентарната група на НФСБ и по-конкретно с вицепремиера Красимир Каракачанов.

Той също така отрече оттеглянето му да е по искане на премиера Бойко Борисов, който вече е приел подадената оставка, потвърдиха за БТА от правителствената пресслужба.

Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, която е продължение на кампанията спрямо мен относно изявлението ми за протестите пред Министерски съвет, обоснова решението си Симеонов.

По думите му става въпрос за медийна кампания, от която са започнали да се възползват и определени други политически сили, но отказа да назове кои са те.

Вицепремиерът също така заяви, че тя удря и по рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в една „пречка“ пред функционирането на сегашното управление. „Това аз не мога да си го позволя“, посочи той.

Симеонов заяви, че  не би искал да тежи на иначе успешното – по думите му, управление като „воденичен камък“, създавайки предпоставки за протести и атаки не само от опозицията, но и от извънпарламентарни групи.

Медийната кампания удря по рейтинга на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление, посочи още той.

Симеонов също така допълни, че с оттеглянето си цели да лиши протестите поне частично от тяхното основание.

Investor.bg припомня, че оставката идва след близо месец на протести на майките на деца с увреждания. Тяхното недоволство бе предизвикано от спорното изказване на Симеонов, че те са „кресливи жени“ с „уж болни деца“.

В интервю пред  bTV по-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че оставката на Симеонов не се обсъжда.

„Кабинетът се крепи на всеки един от нас”, подчерта Борисов на въпрос дали правителството се крепи на Симеонов. Борисов припомни, че Валери Симеонов не е само вицепремиер, но и председател на партия от коалиционния съвет.

*Информацията е актуализирана към 20:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 5
lozkhris
преди 5 години
Уха...Сега остава и да му бъде приета...!!!:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още