IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната здравна система е в риск

Поредна жалба спира обществена поръчка на здравното министерство за е-здравеопазването

17:34 | 28.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нова жалба спира обществена поръчка за реализация на Националната здравна информационна система, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Ведомството обяви обществена поръчка за разработване на информационни системи и подсистеми - електронни административни услуги, здравно-информационен портал и регистри, през октомври тази година.

Срещу процедурата е подадена жалба от „Стемо-Гама Консулт", в резултат на която Комисията за защита на конкуренцията образува производство и обществената поръчка е спряна.

Министерството на здравеопазването счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28 декември 2019 г. 

Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в Република България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система, съобщава се на сайта на ведомството.

Заради поредното обжалване държавата може да загуби и средствата за реализиране на проекта.

Екипът на министър Кирил Ананиев се опитва да проведе търг за изграждане на системата от началото на мандата си. Участниците в него обаче обжалват всяко задание, което води до невъзможност за финализиране на обществената поръчка и сключване на договор за изпълнение на проекта.

Последното задание бе обжалвано в КЗК от „Стемо-Гама Консулт", което замрази търга.

Бюджетът за е-здравеопазването е 12 млн. лева. Досега опитите да се усвоят и да се изгради здравната електронна система са безуспешни.

В проекта за Национална здравна информационна система са включени електронните рецепти, направления и здравен запис. Предвижда се още и завършването на необходимите регистри, както и изработването на единен регистър на пациентите. Очакванията бяха, че през 2019 г. ще бъдат факт електронната рецепта и направление.

Целта е чрез електронната информационна система в здравеопазването да се постигне прозрачност в системата, да се преустановят корупционните и порочни практики. Очевидно интересите на бизнеса от сектора спъват пътя към повече прозрачност в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Поредният кьор фишек ... здравната система е продънена каца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още