IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Никой нищо не е проспал с венецуелските милиони

Играта, която играят адвокатите и банките, винаги е законна, но често накрая се стига до огромни глоби, коментира Тихомир Безлов

10:02 | 14.02.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пред Нова телевизия Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обаче обясни, че сумата от 60 млн. евро не е особено „типична“ за една малка банка. Според него трябва да се посочи кое точно американците са определили като незаконно. „Играта, която играят адвокатите и банките, винаги е законна, но в много случаи в края на краищата се стига до огромни глоби. Банките искат да печелят с висок риск, което в много случаи се оказва нарушение на закона“, обясни Безлов и добави, че ако се стигне до присъда, банката ще приключи със земното си съществуване, добави той.

„Преди повече от седмица туит на венецуелски депутат се завъртя в мрежата, в него беше спомената и България. Де факто - това се оказа вярно. Във Венецуела в момента има двувластие - парламентът е под контрола на опозицията, а Мадуро контролира изпълнителната власт. Така че най-вероятно този депутат е имал контакти с Държавната петролна асоциация и е разбрал, че се изнасят пари", обясни междувременно в ефира на БНТ икономистът Владимир Каролев.

"Всеки българин може да открие сметка, ако даде пълномощно на адвоката си, в което са описани съответните цели. Службите сами трябва да потърсят отговорите и ако са закъснели, ще трябва да има уволнения“, добави той.

По думите му в България има силен контрол, ако някой иска да си върши работата. „За всички суми над 10 хил. лв. сте длъжни да пишете декларация откъде е произходът на парите и едно от копията отива в ДАНС, където трябва да има служители, които следят. В самия факт, че са преведени парите, няма нищо незаконно. Може да бъде незаконно основанието за превод“, каза икономистът.

Той призова темата да не се използва, за да се всява паника и подчерта, че казусът не е „някакъв голям срам“ за страната.

Според бившия журналист и парламентарист Асен Агов страната ни се превръща в нарицателно как се перат пари и как се нарушават санкции. „Имиджът ни на корумпирана страна се уголемява десетократно. В случая бездействието или съучастието на българските власти в цялата тази операция налагат решения, които са много важни. Първото решение е веднага да бъде уволнен началникът на ДАНС, това е провал на ДАНС по всички линии. Второто действие, което трябва да се предприеме е да се отстрани главният прокурор, прокуратурата е провалена тотално. Мястото на Цацаров не е в прокуратурата, той трябва да подаде оставка“, каза Агов.

Разследването на една малка българска банка от ДАНС няма да спре България по пътя й към присъединяване към обменно-валутния механизъм ERM II, заяви пък пред БНР председателят на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. Той уточни, в случая с преводите на венецуелски пари става въпрос за малка банка с български собственици.

Една такава банка не може да има влияние върху банковата система или за влизането в „чакалнята“ на еврозоната, категоричен бе специалистът. Той припомни, че в момента Европейската централна банка прави преглед на шест банки у нас, който вероятно ще покаже, че системата е стабилна. „Каквото и да се случи в една от тези малки банки с българско участие, това не може да повлияе на стабилността на тази фискална политика. Единственото нещо, което може да се случи, евентуално да си навреди банката. Доколкото знам в момента тече разследване, а няма заключение", обясни Михайловски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 25 rate down comment 6
mariata
преди 5 години
По принцип Хърсев си е съвсем прав. Прав е и че 60 милиона, дори и в британски паундове е малка сума, дори смешно малка сума в глобалния корпоративен свят и има доста обикновени транспортни нелуксозни средства, които са по-скъпи.Гад ният извод обаче за обикновения човечец, който има по-скоро 60 хил лв е друг: парите и в най-сигурната банка не са на сигурно място, защото лесно могат да те нарочат и да ти ги прилапат.Забележете как англичаните блокираха златото на Венецуела без да дават обяснение. Как по цял свят блокират суми на кого ли не за щяло и нещяло. Буквално могат за 10 минути да занулят всеки.В последно време за депозитите в банките важи правилото: депозирай толкова, колкото си готов да изгубиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
Спящият бик
преди 5 години
Дали ще се докаже пране на пари, не е толкова важно. Трябва обаче да сме наясно обаче, че на България и предстоят две от най-важните събития в най-новата и история - влизането в Шенген и Еврозоната. Противниците ни няма да пожалят сили и средства да ги предотвратят. Очевидно начинът, който са избрали, е да атакуват най-податливите на корупция звена, за да компрометират целия процес. Нищо не е случайно - на война, като на война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Дали ще се докаже пране на пари, не е толкова важно. Трябва обаче да сме наясно, че на България и предстоят две от най-важните събития в най-новата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Дали ще се докаже пране на пари, не е толкова важно. Трябва обаче да сме наясно, че на България и предстоят две от най-важните събития в най-новата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
пасъм
преди 5 години
Какви дребни суми и за какво минало пишеш ?То това е от вчера едва ли не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
doba
преди 5 години
На един наш виден хидро-инженер му преведоха едни 3 милки с основание за това - консултации.Не виждам защо да не преведат едни други милки с основание - мнение за развитието на петролните пазари?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
"Г-н Хърсев е доказан капцитет в областта..."------------------------------------------------------така е :))) ... гугълни "емил хърсев съдебни дела" чети и се радвай , че такъв "експерт" не ти управлява парите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
s3
преди 5 години
Г-н Хърсев е доказан капцитет в областта, почти може да бъде сравняван с министър Горанов. Така че нека да не подценяваме мнението на капацитетите, такива неща е нормално да се случват при нашите банки и това не е незаконно, както е казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 5 години
пишман експерт с пишман коментар. стига им давахте гласност на тези стари нуменклатурни кримки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
s3
преди 5 години
Нека г-н Хърсев не се оправдава, нищо незаконно не е ставало с банките и обслужването на клиентите им у нас. Нормално е да има преводи на пари и суми като 60млн. евро както г-н Хърсев казва са дребни суми и не е нещо голямо. Нека да не се задълбаваме и да престанем да ровим в миналото, по-добре да гледаме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още