IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Кърджали вече бие София по приток на население

Данните за механичния прираст на населението за 2019 г. носят големи изненади, пише Петър Ганев в статия, част от поредицата на ИПИ по инициативата „265 истории за икономика”

09:00 | 14.06.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Данните за механичния прираст на населението за 2019 г. носят някои големи изненади. Механичният прираст отразява миграцията на хората – заселвания минус изселвания, тоест подсказва нагласите на хората спрямо едно или друго населено място.

Традиционно у нас, огромна част от общините имат отрицателен механичен прираст – изселванията са повече от заселванията, като само най-големите и някои специфични общини успяват да привлекат повече хора. През 2019 г. обаче има сериозни размествания, които са резултат от засилване на определени тенденции и появата на някои изненади, пише пише Петър Ганев в статия, част от поредицата на Института за пазарна икономика по инициативата „265 истории за икономика”.

Общо 97 общини в страната отбелязват положителен механичен прираст през 2019 г. Както и през 2015 г., в година на местни избори има по-голямо раздвижване, тъй като част от хората се регистрират в новото населено място. По-интересно обаче е да проследим тенденциите, които отиват отвъд ефекта на изборите. В абсолютен размер Столична община отново е лидер по механичен прираст – плюс 3230 души, но Кърджали и околните общини вече бият столицата.

|ИНТЕРАКТИВНА ВЕРСИЯ НА КАРТАТА|

Общо за област Кърджали механичният прираст за 2019 г. достига 5888 души, като водещи са общините: Кърджали – плюс 1483 души, Кирково – плюс 1263 души, Джебел – плюс 959 души, Ардино – плюс 801 души, Крумовград – плюс 745 души и Момчилград – плюс 601 души. 6 от топ 10 общини в страната по абсолютен размер на механичния прираст са в област Кърджали.Този огромен ръст заслужава внимание, тъй като в никакъв случай не е само ефект от проведените местни избори. През 2018 година всички тези общини отново имаха много силен механичен прираст.

Районът около Пловдив също показва положителна тенденция, като през 2018 г. по-малките общини около града бяха по-скоро на минус, докато през 2019 г. обръщат тенденцията. Водеща, разбира се, остава община Пловдив, която има механичен прираст от плюс 1784 души. На североизток, особено в района на Шумен, също се наблюдава приток на хора. Община Шумен вече устойчиво обръща тенденцията, като през 2019 г. има механичен прираст от плюс 502 души. Община Варна също традиционно има положителен прираст – плюс 350 души през 2019 г.

|ИНТЕРАКТИВНА ВЕРСИЯ НА КАРТАТА|

Най-големият отлив е в общините Сливен – минус 1053 души и Плевен – минус 843 души. Свищов също е на дъното с механичен прираст от минус 698 души. Като цяло по-белите петна на картата, където се губят най-много хора, отново са в по-голяма степен концентрирани на север. С някои малки изключение, в района от Видин до Ловеч и Плевен се наблюдават устойчиво повече изселвания спрямо заселванията. По-положителна е картината в района от Велико Търново до Варна, макар Дунавските общини да остават с отрицателен механичен прираст, в т.ч. и Русе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
а с какъв етнос е притока щот май ми се струва, че комшиите се преселват дома, аз ви кзах че празна къща не седи и се ше дое некой, койт да я засели ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
ДХДО
преди 3 години
"Строи строи ..... но само в Румелия...."===... и в един "слънчев" момент, Ердо може да каже : "Тешекюрлер, джанъм!" и да се настани на готовото, че и за-без-пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Бащицата ..." жалки *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
mrynmryn
преди 3 години
То като цяло България се разделя на няколко икономически района, очаква другите градове до 50г да са наполовина, а селата изчезнали, освен ако не са в райони, близки до градовете. Западна - Благоевград/София, надолу Кърджали, Пловдив, може би и Пазарджик, източна - Варна, Бургас, а в средата Търново, Стара Загора и Русе може би. Останалите области, просто се преселват в тия бавно, но славно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Причините са 2.1. Много нови инвестиции, производства, златни мини и тн..2. Лошото икономическо положение в Турция, много се върнаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 3 години
Егати анаЛизаторите де то сте.Д а в Кържали има трудова миграция от съсседните области, ама я ми кажете какви инвестиции има в Джебел, Кирково, Крумовград,- почти никакви. Там просто поколението на изселниците се записва на постояннен адрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
:))) ... не , строят се пътища навсякъде ... там е очевадно , щото беше голема мизерия преди години ... освен това държвата поема ангажименти със сертификатите ... навързано е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
Прегледах набързо данните на НСИ и един въпрос се завъртя - това са данните за вътрешна миграция - т.е. хората, които се местят от едно място в друго, тук не става дума за външна или за смъртност. При това положение би следвало изселените да са равни по брой на засилените, но не са?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"Какво дава проклетият Холивуд:разврат, иху-аху, разврат..."хаххаа ... прекаляваш с капиталиситическите филми за възрастни ... оставаш с впечатление че е само това ... :))) ...зачете ли докъде е стигнала европейската програма за scaf за next generation fighter ... на нейна база в момента тече доформяне на тактико-техническите характеристики на бъдещите европейски самолетоносачи - засега е известно че ще са с ядрени реактори за захранване и ще са межу 70 и 75 хиляди тона водоизместване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Строи строи ..... но само в Румелия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още