IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дигитализацията променя печата?

Част от услугите на Alliance Print ще се предлагат в дигитална или в хибридна среда, съобщи Венцислав Бичаков

14:33 | 02.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дигитализацията пряко се отрази върху печатарския бизнес. Той предлага огромни възможности в тази посока. Някои дигитални операции могат да се извършват и от печатниците. Това мнение изрази в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" Венцислав Бичаков, собственик на Alliance Print.

В "Alliance Print" средата е аналогова за всякаква информация. Венцислав Бичаков съобщи, че има намерения част от услугите на компанията да се предлагат за клиентите и издателите и в дигитална или в хибридна среда.

"Изпитахме значителни трудности от пандемията. Имахме сериозен срив в производството. Основните ни клиенти – книжарниците, бяха затворени", напомни той и обясни, че в разгара на коронакризата са се наложили съкращения и намаляване на работното време, но от друга страна, е постигната повече гъвкавост.

Бичаков посочи, че производствата са най-потърпевшите през последните години от гледна точка на намирането на кадри. Той изрази тезата, че колцентровете, които привличат работна ръка от млади хора, всъщност деквалифицират тези млади хора.

"Alliance Print" имат големи корпорации, издатели, банки и рекламодатели за клиенти. Собственикът определи дейността като интересна и сподели, че трудно се намират подготвени с езици млади кадри. Междувременно за такива се предлагат и обучения, за да се отговори на нуждите на пазара“, разкри собственикът на Alliance Print.

Бичаков е убеден, че никой бизнес в България не се е освободил от качествени хора в условията на коронакриза.

Той информира, че основният пазар на Alliance Print са Франция и Германия и като цяло западната част на Европа.

Конкуренцията в сектора той определи като "братоубийствена война".

"Експортът е определящ за този сектор. До голяма степен войната е на ценово ниво", уточни собственикът на Alliance Print и определи полиграфията като един от най-капиталоемките отрасли в България, но обяви, че Alliance Print има нови проекти.

Защо отделни сектори в полиграфията имат по-големи перспективи в България? Къде са инвестициите в печатарския бизнес? Кой ще спечели - е-книгата или хартиената книга?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всички участници в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още