IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Кантарджиев: Скоро България ще има безплатна ваксина срещу коронавирус

Това ще стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година, изтъкна директорът на националния център за заразни и паразитни болести

16:30 | 06.09.20 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията. Това заяви в предаването „Събуди се” проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести пред Нова тв.

„Разчитаме много на ваксината срещу COVID-19. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение”, заяви Кантарджиев. 

Разумните хора вече знаят какви са правилата. 90% спазват правилата, 10% не ги спазват”, коментира още експертът. 

Кантарджиев засегна и темата за руската ваксина.

„Всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор. Има светлина в тунела”, смята проф. Кантарджиев.

Investor припомня, че в петък руската ваксина успя да предизвика имунен отговор у пациенти по време на първите потвърдени данни за медикамента след проведено изследване от учени извън Русия.

В рамките на изминаващата седмица Министерски съвет взе решение да пренасочи още 60 млн. лв  към процедурата “Защита на населението от заплахи за общественото здраве, причинени от пандемични кризи”, засягаща медицинските лица, които са на първа линия в борбата с COVID-19 и са най-застрашени от заразяване.

Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната, са мотивите на правителството.

За последното денонощие у нас са регистрирани 96 нови случаи на коронавирус при направени 3358 PCR теста. Според данните за последните 24 часа у нас са починали 6 души, а излекувани са 86. Общо 755 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 57 са в интензивни отделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Явно нямаш идея за какво става въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Публикуваното са твърдения, за тест върху 78 човека, направен от руснаци и измерен от руснаци.Тежест = 0Същото, като с допинга на спортистите и лишаването им от участие в Олимпиадата.Просто лъжи, които в белия свят не минават.Ти кажи за кое лъжат сега - за Бил Гейтс ли лъжеха или че имат ваксина лъжат. Защото двете твърдения си противоречат тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
А как ще коментираш публикуваното в The Lancet тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Няма руска ваксина, това е ала-бала храна за троловете.Правят някакви бъркочи, колкото да правят впечатление, че са в играта и толкова. Всъщност с твърдението за руска ваксина потвърждават за лъжите, че Бил Гейтс щял да ваксинира и другата лъжа - че нямало такъв вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Взе ли да дърпаш назад, а?! Долу разправяш руската ваксина е гадна, нареждайте се за западаните. Ама, нямало вече място на опашката за западните... Сега взе да ми обясняваш, че ще пропуснеш видиш ли щото остатъчните примерси (от англ. adjuvants) правели проблеми. Долна твар си ти, усещам.Хайде, сега ми обясни и какви са двата начина за направа на ваксина за корона вирус и защо са спрели изследванията за ваксината преди 50 години. Обясни също и за херпес ваксините щото и той е RNK вирус. PUMPAL добре ти го рекна, "Ваксина за РНК вирус? Добрее .. "Такива дървени философи като теб с лопата да ги ринеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
в берлин са над 11х вече зарзените с ковид19 , за София над 4500 , за миснк няма достоверна информация ... скафандри носят само в силно заразна среда . в инфекциозните ковид отделенията (въпреки че съм виждал и в УНГ и пулмологията) , носят едни гащеризони с качулки , маски с по-висок клас от обикновенните , очила или едни предпазни прозрачни шлемове за лицето ... в една унгария или финландия заразените са по 8500 , доста под размирен берлин ... :))) ... в една словакия сходна като население с БГ зарзените са под размирна софия ... :))) ... в уругвай или нова зеландия пък са с малко над тези в благоевград ... в хонконг 7,5млн. гъсто населн 4900 зарзени , активно болните са в момента 275 , общо са починали толкова колкото тук в БГ за седмица си заминават ... :))) ... там що носят маски всички и спазат дистанция ... ?! ... много куци доводи даваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
значи , да копирам от друг пост преди няколко дена , това е било необходимото време за създаване на ваксини :Полиомиелит: 7 години (1948-1955)Морбили: 9 години (1954-1963)Варицела: 34 години (1954-1988)Заушка: 4 години (1963-1967)папилома вирус: 15 години (1991-2006)ХИВ: 36 години и още не е готова ... :)))и пак ще напиша , щото преди месец-два го писах , първите ваксини с/у ковид19 ще са с компромиси в чистота (от която идват алергичните реакции, главоболието и пр.) , и аз лично ако не е нещо наложително смятам да пропусна първата година ... обикновенно проблемите не идват от лекуващите агенти , а от остатъчните примеси при направата им ... докато се научат да ги пречистват , без да развалят качеството трябва време ... те всичките с едно/две изключения преговарят за клаузи за предпазване в момента , щото политиците искат всичко като в холивудски филм - да става за 6 месеца , или там 10мин екранно време ... :)))сегашните разработки на ваксини с/у ковид19 , в това число на на руссияните , стъпват в/у предишни такива с/у SARS (2002-2003) тръгнал от китай и MERS (2012-2015) тръгнал от саудитска арабия . това са корона вируси от едно семейство със сходен начин на заразяване , симптоми , протичане на болестта ... нито един от големите производители не е тръгнал от нулата , те затова сега са в трета фаза вече 7 ваксини и повечето работят , т.е. създават имунен отговор ... въпросът е в чистотата ...м/у другото все още никой не знае дългосрочно какви ще са последствията от заразяване с ковид19 . той се разпространява в цялото тяло и хваща всички клетки , не само белите дробове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
pumpal
преди 3 години
Ваксина за РНК вирус? Добрее .. Носенето на маски е наистина IQ тест, и да, дори за 5 минути да се сложи е проблем - въпроса е принципен! Всички твърдения какво пазела и какво не, както и как се предава вируса от без симптоми че да обосновем безумното масконалагане са спуснати по ТВ и марионетните медии, и в 90% случаи нямат общо с реалността или са изопачени безкрайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Зелка, тичай да се нареждаш: https://***.theglobeandmail.com/business/international-business/article-astrazeneca-to-be-exempt-from-coronavirus-vaccine-liability-claims-in/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Аз ти предлагам ти да си биеш на всеки 6 месеца от тая на Астра Зенека, тъкмо ще ти изключи и последната мозъчна клетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още