IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

I&G Insurance Brokers ще има нов собственик от Полша

КЗК дава зелена светлина за сделката, тъй като няма нужда да се произнася заради недостигнатите прагове за оборот на купувача и продавача

13:28 | 15.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: I&amp;G Insurance Brokers</p>

Снимка: I&G Insurance Brokers

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дава зелена светлина на полския застрахователен брокер Unilink да придобие I&G Insurance Brokers (Ай енд Джи Иншурънс Брокерс), става ясно от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

Тъй като Unilink няма операции в България, компаниите не изпълняват изискването за общ оборот над 25 млн. лева годишно, за да има задължение купувачът да уведомява КЗК. Оборотът на I&G Insurance Brokers е малко над 21,4 млн. лева за 2019 г.

Поради тази причина Комисията не е правила пазарен анализ и не е изследвала очакваните ефекти върху конкурентната среда след осъществяването на нотифицираната концентрация.

От решението се вижда, че един от акционерите в I&G Insurance Brokers – Николай Здравков, който е и управител на дружеството, ще запази дял от 20% в компанията. Той ще продаде 24% от дяловете си на полското дружество.

Другите акционери – италианската „Асиджест Брокерс“ и Нора Комитова, ще прехвърлят всички притежавани от тях дялове на I&G Insurance Brokers (общо 56% от компанията).

Споразумението между Unilink и акционерите в I&G Insurance Brokers за сделката е подписано на 28 август т.г., става още ясно от решението.

Unilink и Николай Здравков са сключили и споразумение между съдружници, което има за предмет уреждане на техните отношения след евентуалното изпълнение на нотифицираната сделка, т.е. след вписването в търговския регистър на прехвърлянето на дружествените дялове.

Полският застрахователен брокер подаде уведомление в КЗК за сделката в средата на ноември. Компанията оперира изцяло в Полша и предлага услуги по посредничество при сключването на застрахователни договори в областта на автомобилни и имуществени застраховки, както и здравни и животозастраховки. Тя е на пазара т 16 години, първоначално като дистрибутор на потребителски заеми, а от 8 години се фокусира върху продажбата на застраховки чрез национална мрежа от застрахователни агенти. Компанията разполага с най-голяма мрежа от застрахователни агенти в Полша и твърди, че дава и най-високи премии. За нея работят 75 служители.

В последните години компанията залагаше на органичен растеж, но през последната явно се насочва и към придобивания, с които да се опита да разшири пазарите си. Unilink придоби мажоритарен пакет акции в полската застрахователна мултиагенция Damo Ubezpieczenia Sp. z o.o. по-рано тази година.

I&G Insurance Brokers е застрахователен брокер на българския пазар, който посредничи при сключването на застрахователни договори за всички класове застраховки, като извършва своята дейност по застрахователно посредничество само на територията на България. Компанията е част от групата на ASIGEST HOLDING – независима международна група, обединяваща застрахователни брокери в България, Германия, Италия, Мароко, Сърбия, Румъния , Турция и Албания.

Компанията, според информация на сайта ѝ, е основана през 1994 г.  Към момента застрахователният брокер разполага с над 200 офиса в 93 града в България, в които работят 450 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още