IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли бейби бум след коронакризата?

Ще завършим годината с близо 200 бебета повече, съобщи д-р Румен Велев, директор на болница "Шейново"

10:22 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли бейби бум след коронакризата?

Лекарят съобщи, че от началото на годината в двете общински АГ болници в София - "Света София" и "Шейново" са се родили над 4600 бебета, което е с близо 200 повече в сравнение с миналата година.

„Силни месеци ни бяха октомври и ноември. Декември е на нивото на миналата година. 25 бебенца се родиха за празничните дни, които отминаха. За да кажем дали ще има бейби бум, следващите няколко месеца са много важни. Ще покажат дали Covid кризата е дала отражение върху раждаемостта. Започват да раждат жените, които са забременели през март", коментира той.

По думите му в началото е имало лек спад и стъписване през март и април. След това е регистрирано увеличение на новите бременни.

В "Шейново" са създали специален Covid сектор, в който се е извършвало раждането на пациенти с положителни тестове или оплаквания. Имало е 12 такива пациенти от октомври до днес. Директорът на ''Шейново'' поясни, че седем от тях са родили с цезарово сечение, но отчете, че като цяло е намален процентът на цезаровото сечение.

Той отбеляза, че според Световната здравна организация като съпътстващо състояние Covid-19 не се явява индикация за цезарово сечение.

Той посочи, че няма препоръки при ваксинирането на бременните жени и кърмачките, тъй като не са правени проучвания на ваксините сред тези групи пациенти. Кърменето е доста полезен процес и ако майката е прекарала заболяването, с кърменето ще може да предаде пасивен имунитет на бебето, подчерта специалистът.

"Аз ще се ваксинирам, разбира се. Скоро ще разполагаме с допълнителни ваксини и тогава въпросът ще бъде с коя точно ваксина ще се ваксинираме. Ваксинацията ще реши много от проблемите и ще повиши колективния имунитет", категоричен е д-р Велев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още