IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2 години ще има система за подаване на сигнали за опасности на пътя

С 26% намаляват жертвите на пътя през 2020 г. спрямо година преди това

16:44 | 11.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:</em>&nbsp;<i>АПИ</i></p>

Снимка: АПИ

До 2 години България ще разполага с цялостна електронна система за подаване на сигнали от гражданите за опасности на пътя, съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на Годишните награди на Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Създаването на системата е част от приетите промени в Закона за пътищата, посочи Крумова, цитирана в съобщение до медиите.

По време на днешната церемония отличието „Институция с голям принос в пътната безопасност през 2020 г.“ получи Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. 

„Изпратихме година с рекордно ниски за България резултати в областта на пътната безопасност. С 26% намаляват жертвите на пътя при сравнение на данните между 2019 и 2020 г. Ако ги съотнасяме към десетилетието темпа на намаляване е още по-голям: с над 40%“, посочва Крумова.

Тя коментира и мерките, въведени заради Covid-19 във връзка с намалените инциденти.

„Стъпка в правилната посока са измененията на Закона за пътищата, които Народното събрание прие в последния си работен ден“, каза председателят на ДАБДП. По думите ѝ разширението на обхвата на процедурите за пътна безопасност, въвеждането на цялостна оценка на пътната безопасност и класификация на безопасността на пътната инфраструктура и регламентирането на целенасочените инспекции са ключови за повишаване на безопасността на пътищата.

„Не по-малко важно е, че с измененията се дава възможност на всички общини да прилагат процедурите за пътна безопасност и за пътища извън обхвата на Закона и за уличните мрежи. Заедно с Вас сега ще имаме отговорната задача, да гарантираме високо качеството на тези процедури“, допълни Малина Крумова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Това са глупости, 2 години... Защо не ги закръглим на 10 да не се занимават да мислят оправдания след 2 защо още няма нищо готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още