IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът подписа указа за гласуване на кабинета "Николов"

Първият редовен работен ден на парламента за новата седмица е сряда

18:53 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Номинираният за премиер Пламен Николов (вляво) и държавният глава Румен Радев.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Номинираният за премиер Пламен Николов (вляво) и държавният глава Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев подписа указа, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере Пламен Николов - кандидат за министър-председател, излъчен от "Има такъв народ", за премиер, съобщи прессекретариатът на държавния глава. В прессъобщението обаче не се съобщава на коя дата ще е гласуването. Първият редовен работен ден за новата седмица е сряда, но в миналото сме били свидетели и на свикване на извънредни заседания. 

"Надявам се парламентарната група на "Има такъв народ" да продължава в открит и конструктивен диалог със своите партньори в Народното събрание да търси необходимата парламентарна подкрепа в обединение от общи цели и приоритети в интерес на българските граждани", заяви Радев пред представителите на първата политическа сила.

Президентът изрази надежда от ИТН да са успели да съставят правителство, което да работи като „единен и ефективен екип“. „От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции и с необходимите експертиза, опит  и визия за развитие на съответното министерство. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача“, заяви Румен Радев.

По-рано днес ИТН представи състава на Министерския съвет пред президента, каквато е конституционната процедура. Държавният глава изрази своята надежда, че са подбрани почтени хора с ясна експертиза. 

В състава няма изненади - той беше представен пред медиите преди броени дни.

Също по-рано днес Момчил Иванов оттегли кандидатурата си за министър на правосъдието. Неговото място заема друг кандидат от ИТН - Иво Атанасов.

"Когато има гласуване в зала, ще стане ясно реалното отношение на БСП, "Демократична България“ и "Изправи се БГ! Ние идваме!“ към проектокабинета на "Има такъв народ“, като липсата на подкрепа ще е сигнал за трети парламентарни избори през тази година", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

"Ясно е, че очакваме подкрепа от ДБ, ИГБНИ и БСП, защото иначе сметките не излизат. Водени са разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки, мерки, които са описани в тази декларация, която е изпратена подписана от нас до всички партии. Така че очакваме от тях подкрепа. Ако те искат да има нови избори, няма да подкрепят кабинета“, посочи Йорданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още